Ομιλία για την άνοια από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Νεάπολης της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Νεάπολης της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» με τον Οργανισμό Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγίου Νικολάου (Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν.), πραγματοποιήθηκε μία ακόμα ομιλία με τίτλο «Η άνοια στην τρίτη ηλικία» στο χώρου του Κ.Α.Π.Η Αγίου Νικολάου και του Κ.Α.Π.Η. Νεάπολης.

Παγκοσμίως,  στις μέρες μας υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια,  αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα  200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Η άνοια είναι ένας όρος – ομπρέλα που περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα, από διαταραχή της σκέψης μέχρι την απώλεια μνήμης. Το Αλτσχάιμερ είναι ένας λόγος εμφάνισης της άνοιας και μάλιστα ευθύνεται για το 60 – 80% όλων των περιπτώσεων άνοιας. Πρόκειται για μία συγκεκριμένη μορφή άνοιας και κάποια από τα χαρακτηριστικά του είναι η διαταραχή στη σκέψη και στη μνήμη, οι διαταραχές του λόγου και η σύγχυση.

Το θέμα της ομιλίας φάνηκε να ενδιαφέρει το παρευρισκόμενο κοινό, όπου έθεσε αρκετές ερωτήσεις και εξιστόρησε προσωπικές εμπειρίες σχετικές με τη νόσο. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Νεάπολης της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», Μαρία Γαρεφαλάκη και Μαριλένα Κοκολάκη.