Αποστολή στους Ακρίτες

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Υιοθετούμε Κατοίκους Άγονων Νησιών και Παραμεθόριων Περιοχών

Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο διάπλουν

1ο Οδοιπορικό: Σύμη-Χάλκη-Νίσυρο-Καστελόριζο.

2ο Οδοιπορικό: Γαύδο-Αγαθονήσι-Λειψοί-Αρκοί .

3ο Οδοιπορικό: Ανάφη-Κάρπαθο-Κάσο.

4ο Οδοιπορικό:  Λάβαρα Σουφλίου – Κυπρίνος Ορεστιάδος – Μεταξάδες Διδυμοτείχου .

5ο Οδοιπορικό: Σύρος .

6ο Οδοιπορικό:  Χίος-Ψαρά-Οινούσσες.

7ο Οδοιπορικό:  Θήρα και Θηρασιά.

8ο Οδοιπορικό: Κίσσαμος (Κρήτη) .

9ο Οδοιπορικό: Λέρος.

10ο Οδοιπορικό: Κόνιτσα.

11ο Οδοιπορικό: Πάτμος.

12ο Οδοιπορικό: Κορυτσά – Καστοριά – Φλώρινα – Μέτσοβο.

13ο Οδοιπορικό: Κύθηρα – Αντικύθηρα.

14ο Οδοιπορικό: Ηρακλειά- Σχοινούσα – Αμοργός – Δονούσα – Φολέγανδρος.

15ο Οδοιπορικό: Ακριτική Ορεινή Κάρπαθο – Κάσο.

16ο Οδοιπορικό: Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου – Καλπάκι Πωγωνίου – Ζίτσα Ιωαννίνων.

17ο Οδοιπορικό: Θηρασιά – Φολέγανδρος – Σίκινος – Ίος – Αμοργός.

18Ο Οδοιπορικό: Μυτιλήνη – Καλλονή Λέσβου

19ο  Οδοιπορικό Υγείας στη Δυτική Μάνη

20ο Οδοιπορικό Υγείας: Κίσσαμος- Ορεινά χωριά Κισσάμου (Χανίων)

21ο Οδοιπορικό Υγείας: Διδυμότειχο – Ορεστιάδα – Σουφλί

22ο Οδοιπορικό Υγείας:  Αγαθονήσι

23ο Οδοιπορικό Υγείας:  Καλλονή Λέσβου

24ο  Οδοιπορικό Υγείας:  Σκύρος

Σε ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, οι δύο φορείς, μετά την ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για ανασφάλιστους πολίτες,   στηρίζουν τους ακρίτες της νησιωτικής Ελλάδας σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούν τα προβλήματα των κατοίκων των ακριτικών νησιωτικών περιοχών, καταγράφουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και συνάμα οικοδομούν μία γέφυρα αλληλεγγύης για τη στήριξη των ανθρώπων που νιώθουν να ζουν σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.

Με το μήνυμα “Δεν είστε πια μόνοι. Είμαστε και εμείς κοντά σας “ από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης και της Ελλάδας , το ακριτικό Καστελόριζο και την ανακοίνωση της ίδρυσης Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Καστελόριζο, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση  του Οδοιπορικού Υγείας που ξεκίνησαν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για τη στήριξη των κατοίκων ακριτικών νησιών.

Πρώτο μας βήμα είναι η επίσκεψη σε νησιά που έχουν μόνο αγροτικό γιατρό ή δεν έχουν καθόλου ιατρείο. Προσφέρουμε στους κατοίκους, της Σύμης, της Χάλκης,  της Νισύρου και του Καστελόριζου φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Ακολουθούν η Γαύδος το Αγαθονήσι, οι Λειψοί  οι Αρκοί, η Ανάφη, η Κάρπαθος και η Κάσος, τα Λάβαρα Σουφλίου – στο Κυπρίνο Ορεστιάδος,  οι  Μεταξάδες Διδυμοτείχου, η Σύρος, η Χίος, τα Ψαρά, οι  Οινούσσες, η Θήρα η Θηρασιά , η Κίσαμος στην Κρήτη, η Λέρος, η Κόνιτσα, η Πάτμος, η Καστοριά, η Φλώρινα, το Μέτσοβο, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Αμοργός, η Δονούσα, και η Φολέγανδρος κ.α.

Στόχος μας είναι να προασπίσουμε με κάθε τρόπο την υγεία των αναξιοπαθούντων και ανασφάλιστων πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη τη βοήθεια και την ιατρική μας φροντίδα σε όποια άκρη της Ελλάδας και αν βρίσκονται.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφώνου  συνεργασίας που υπέγραψαν προ τετραμήνου  η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την στήριξη των αναξιοπαθούντων μέσα από πολλαπλές δράσεις πρόληψης και ιατροκοινωνικής φροντίδας σε ενορίες και τοπικές κοινωνίες.

Στο Ιατρείο, στο νησί, στο δρόμο, παντού, κάθε μέρα, χιλιάδες συμπολίτες μας, μας απλώνουν το χέρι και ζητούν βοήθεια: Οφείλουμε να τους βοηθήσουμε. Και σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη, αλλά δε μας γνωρίζουν για να ζητήσουν τη βοήθεια μας, οφείλουμε εμείς πρώτοι να τους απλώσουμε το χέρι βοηθείας.