Ομιλία για τον σχολικό εκφοβισμό από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας

Απομόνωση, καχυποψία, μοναξιά, απόγνωση. Οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού, φαινομένου ευρύτερα γνωστού ως bullying, είναι δραματικές για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Οι επιπτώσεις αυτές άλλους νέους τους ακολουθούν στην ενήλικη ζωή τους, ενώ άλλους τους οδηγούν σε πράξεις απελπισίας.

Με στόχο το μήνυμα ενημέρωσης, αφύπνισης και κινητοποίησης κατά του σχολικού εκφοβισμού, μέσα από μια Διαδραστική ομιλία η ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας, κα Ειρήνη Στάμου προσπάθησε να αναλύσει στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας , την έννοια του Σχολικού Εκφοβισμού η οποία χαρακτηρίζεται από την επιθετική συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη και κατευθύνεται προς εκείνα τα θύματα που εκλαμβάνονται από τους θύτες ως αδύναμα, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά.

Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως υπάρχει και η περίπτωση του πειράγματος, όπου οι μαθητές κάνουν αστεία μεταξύ τους διασκεδάζοντας και οι δύο αληθινά. Στην πραγματικότητα όμως, το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού δύσκολα μπορεί να οριστεί αφού εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή της Ψυχολογικής Βίας, της Σεξουαλικής Παρενόχλησης , της Σωματικής βίας καθώς και της Οικονομικής Εκμετάλλευσης.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια προστέθηκε στη βιβλιογραφία του bullying και άλλη μια κατηγορία, αυτή του Ηλεκτρονικού ή Διαδικτυακού Εκφοβισμού (cyber bullying). Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι ποικίλες, σοβαρές και μακροχρόνιες και αφορούν στα παιδιά που θυματοποιούνται, αλλά και τα παιδιά θύτες καθώς επίσης και τα παιδιά παρατηρητές. Στόχος της ελληνικής πρωτοβουλίας που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μήνυμα «Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού» και θα πρέπει όλοι να μεριμνήσουμε για να γίνει πραγματικότητα.