Γενικός Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Olav Fykse Tveit: «Είμαστε περήφανοι για το έργο της Αποστολής»

Αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών επισκέφθηκε σήμερα τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας  υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με στελέχη του Οργανισμού, την οποία αποτελούσαν οι Γενικοί Γραμματείς του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) και του Συμβουλίου Εκκλησιών (KEK/CEC) Δρ. Olav Fykse Tveit (Νορβηγός)  και Guy Liagre (Βέλγος), αντίστοιχα με τις συνοδείες τους:

Ο Επίσκοπος Bedford – Henrich Storm (Βαυαρία), Επίσκοπος Moses (Τανζανία), η  κ. Mary Tanner (Αγγλία) ο κ. Γεώργιος Λαιμόπουλος (Οικ. Πατριαρχείο), η δ/νις Outi Vasko (Φιλανδία), ο κ. Mark Beach (ΗΠΑ), η κ. Jutta Olschewski (Γερμανία), ο Πάστωρ  Thomas Wipf (Ελβετία), η δ/νις Katharina Dekanovska (Τσεχία), ο Πάστωρ A. Plaisier (Ολλανδία), ο κ. Johannes Minkus (Γερμανία).
Ακολούθησε παρουσίαση των δράσεων της «Αποστολής» στους παρευρισκόμενους  και αμέσως μετά ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο και  τις κοινωνικές παρεμβάσεις του Οργανισμού, αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα επισιτιστικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στους στόχους και την στρατηγική σε θέματα κοινωνικής μέριμνας και ευαισθητοποίησης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε: η «Αποστολή» στην οικονομική δεινή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα ως άλλος Σίμων Κυρηναίος βοηθά όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά να σηκώσει τον Σταυρό του και να διασχίσει τον Γολγοθά του.  Είναι υποχρέωση μας να σταθούμε δίπλα σε αυτόν που υποφέρει, σε αυτούς που μας χρειάζονται και μας έχουν ανάγκη».

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών κ. Δρ. Olav Fykse Tveit μιλώντας τόνισε:
«Κύριος στόχος αυτής  ακριβώς της επίσκεψης είναι να ενδυναμώσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις σχέσεις και μεταξύ μας και με τα μέλη μας σ΄όλη την Ευρώπη και μία από τις βασικές μου έγνοιες είναι προσωπικά να μην αφήσουμε την ορθόδοξη οικογένεια σ΄αυτήν την δυσκολία μόνη της ή να μην δημιουργηθούν αποστάσεις μεταξύ μας εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Και φυσικά αυτό θα αποτελέσει μέρος των αναφορών μας όταν επιστρέψουμε με τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα μας από την επίσκεψη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σ΄αυτήν την κρίση είμαστε όλοι μαζί. Οι φορείς πρώτης γραμμής μπορούν  να συντελέσουν και να συνδεθούν περισσότερο και με τις Εκκλησίες και με τους άλλους Οργανισμούς για να βοηθήσουν τον κόσμο περισσότερο. Είναι ένας προβληματισμός που ανακύπτει για όλους μας δεν μπορεί να απαντηθεί τώρα ή από κανένα μας είναι ένας προβληματισμός  που θα μεταφέρουμε.

Για μας ήταν εκπαίδευση, ήταν και έμπνευση που ήμασταν μαζί σας σήμερα. Είδα και μια απόδειξη ότι όταν μας καλεί ο Θεός να βοηθήσουμε τον αδελφό μας βρίσκουμε πάντα κάποιο τρόπο να το κάνουμε. Με ευχαρίστησαν ιδιαίτερα όσα είδα για την δική σας ανταπόκριση ως  Εκκλησίας της Ελλάδος σε ανάγκες που όπως φαίνεται κανένας δεν ανταποκρίνεται.  Αποτελεί ένα σημάδι γνήσιας χριστιανικής μαρτυρίας και γνήσιας χριστιανικής πίστης για εμάς όλους.

Φέρετε ένα βαρύ σταυρό ως χώρα σ΄αυτήν την κρίση αλλά φαίνεται ότι είστε εξαιρετικά ικανοί να τον σηκώσετε. Είναι πράγματι  ευκαιρία για όλους ως  μιαν οικουμενική σχέση συντροφικότητας  να διατρανώσουμε ότι μια εποχή κρίσης , μπορεί να είναι μια εποχή υποστήριξη της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης. Και αν  μπορώ να μιλήσω και εκ μέρους και  των δύο Οργανισμών είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι  η Εκκλησία της Ελλάδος να είναι μέλος μας εν’ όψει και του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεστε στις ανάγκες που μόλις είδαμε. Θα είναι χαρά και τιμή μας ν΄αναφέρουμε στις εκθέσεις μας προς τις άλλες Εκκλησίες μέλη μας όλα όσα βλέπουμε για το έργο σας. Ο Θεός να ευλογεί την αποστολή σας, την οργάνωση σας, τους συνεργάτες σας για το καθημερινό έργο που επιτελείτε μαζί τους. Θα ήθελα να σας απευθύνω πρόσκληση στη Γενεύη να μας επισκεφθείτε να συνεχίσουμε αυτόν τον προβληματισμό για το πώς μπορεί αυτό να είναι ένα κοινό ταξίδι».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης