Τριήμερο δράσεων για το Alzheimer

Τριήμερες δράσεις ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του κοινού για τη νόσο Alzheimer πραγματοποίησε η «Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων» της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας χορήγησε δωρεάν τεστ μνήμης σε ενδιαφερόμενους άνω των 60 ετών, στο αίθριο του εμπορικού κέντρου Avenue Αμαρουσίου, ενώ παράλληλα ενημέρωνε τους επισκέπτες του εμπορικού για τη νόσο και τις υπηρεσίες που παρέχει η Μονάδα.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, διεξήχθη Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Εναλλακτικές Θεραπευτικές Προσεγγίσεις στην Άνοια», με εισηγητές  εξειδικευμένους και καταξιωμένους επιστήμονες ψυχικής υγείας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θεματικής παρουσιάστηκαν τα ανοϊκά σύνδρομα, η φαρμακευτική και  συμπεριφορική αντιμετώπισή τους, ενώ ακολούθησε χοροθεραπευτικό δρώμενο  σχετικά με τα συναισθήματα που βιώνει o οικογενειακός φροντιστής ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Ασκήσεις νευρομυϊκής χαλάρωσης επέτρεψαν τη διάδραση του κοινού με τους ομιλητές. Ακολούθησε το τρίτο μέρος με την παρουσίαση της μεθόδου Νευρολειτουργικής Αναδιοργάνωσης Padovan και ενός πρότυπου προγράμματος Αγωγής Υγείας για άτομα με Ήπια Γνωστική Έκπτωση. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή κλειστού workshop με συντονίστρια την ψυχολόγο της Μονάδας, με θέμα: «Ο κρυφός Ασθενής. Διαδρομές…» που απευθυνόταν αποκλειστικά σε φροντιστές. Η Επιστημονική αυτή συνάντηση έλαβε χώρα στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, επωφελούμενοι και προσωπικό της Μονάδας, συμμετείχαν στον 3ο Αγώνα Δρόμου Ρεματιάς Χαλανδρίου, διανύοντας συμβολική διαδρομή 400μ. Όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν μετάλλια, χειροκροτήθηκαν από τους δρομείς και βραβεύτηκαν από το Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Γεώργιο Κουράση τόσο για το κουράγιο τους όσο και για τον σκοπό συμμετοχής τους: Τη στήριξη του δήμου τους, αλλά κυρίως την αφύπνιση του κοινού για τη νόσο.