Συμμετοχή Κέντρου Ημέρας Χίου στην Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Χίου και τον Τομέα Ψυχικής Υγείας Χίου διοργάνωσαν για 6η συνεχόμενη χρονιά την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» στοχεύοντας στην προώθηση των μηνυμάτων Οδικής Ασφάλειας και παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η άμεση επικοινωνία με τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και η συζήτηση για την κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση. Επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας Χίου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας υποστηρίζοντας τη δράση για την οδική ασφάλεια. Συγκεκριμένα, επαγγελματίες του Κέντρου Ημέρας Χίου βρέθηκαν έξω από νυχτερινό κέντρο ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να ορίσουν τον «Οδηγό της Παρέας», ο οποίος  δεσμεύτηκε να μην καταναλώσει αλκοόλ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια την παρέα του στο σπίτι.

 Ο «Οδηγός της παρέας» φόρεσε ένα ειδικό βραχιολάκι και όταν ήταν ώρα να φύγει από το μπαρ έκανε με δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ προκειμένου να φανεί εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Στις περιπτώσεις που ο «Οδηγός της παρέας» είχε τηρήσει τη δέσμευσή του επιβραβεύθηκε με κάποια δώρα από το Ινστιτούτο, ενώ αν είχε καταναλώσει αλκοόλ οι εθελοντές μας τον συμβούλευσαν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με άλλο τρόπο. Για τη φετινή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε νυχτερινά κέντρα 21 πόλεων, 3.401 επισκέπτες φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι με  τη δέσμευση να μην καταναλώσουν αλκοόλ. Από αυτούς 1.205 προσήλθαν για να υποβληθούν σε αλκοτέστ, με τα αποτελέσματα να δείχνουν 224 πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ.

Από τους οδηγούς που ήταν πάνω από το όριο του ΚΟΚ στην Ελλάδα, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών έδειξαν πιο συγκρατημένοι στην κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με θαμώνες μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων. Επίσης τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έδειξαν πως 22% των ανδρών είχαν καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από το προβλεπόμενο στον ΚΟΚ, έναντι 11% που ήταν το ποσοστό των γυναικών. Συνολικά το ποσοστό των «ασφαλών οδηγών» στη χώρα μας μετά από αυτή την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» ήταν 81,41%.  Σχετικά με τη Χίο παρήχθησαν τα εξής αποτελέσματα: 1 στους 5 βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ ενώ το προηγούμενο έτος 2011, η αναλογία ήταν 1 στους 6.