Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για ένταξη στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΝΕΦΕΛΗ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δυνητικά ωφελούμενους

Στοιχεία του Προγράμματος

Πλαίσιο υλοποίησης   Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013»
Στόχοι To Πρόγραμμα αποσκοπεί στην προώθηση στην εργασία άνεργων γυναικών (κυρίως) αλλά και αντρών, αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών, χρησιμοποιώντας ως κύριους μοχλούς την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική, μέσα από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης που θα προετοιμάζει και θα υποστηρίζει κατάλληλα τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό.Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός της παρέμβασης, θα αποκτήσει τα αναγκαία εφόδια ώστε να οδηγηθεί στην απασχόληση (εξαρτημένη εργασία ή αυταπασχόληση), προσανατολιζόμενοι σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς δραστηριότητας, με βάση τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας στην περιοχή του Δήμου Αλίμου (ΔΑ) και των όμορων περιοχών αυτού.
Φορέας Υλοποίησης Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Νεφέλη», είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία συστήθηκε αποκλειστικά για την υλοποίηση του Προγράμματος. Συντονιστής εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης είναι η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και εταίροι οι:

– Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)

– Δήμος Αλίμου

– ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

– MAGNUM OPUS ΕΠΕ

Δράσεις Το Πρόγραμμα αναλαμβάνει την Κατάρτιση, Επιμόρφωση, Συμβουλευτική Υποστήριξη και Καθοδήγηση των ωφελουμένων για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, ή την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επίσης περιλαμβάνει δράσεις υποστήριξης των ωφελουμένων για διάστημα τριών μηνών, από την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.Αναλυτικά οι δράσεις του Προγράμματος περιγράφονται στον δικτυακό τόπο της Α.Σ. (www.asnefeli.gr), στο έντυπο υλικό που θα παραχθεί και θα διανεμηθεί στους ωφελούμενους, ενώ, θα παρουσιαστούν αναλυτικά στις ημερίδες ευαισθητοποίησης των ωφελουμένων.
Αναμενόμενα αποτελέσματα Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος θα αποκτήσουν πρόσθετα προσόντα ώστε, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring) που θα λάβουν, να απασχοληθούν στο σύνολό τους είτε με τη μορφή της εξαρτημένης εργασίας, είτε με την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των ωφελουμένων προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Στοιχεία της Πρόσκλησης

Χαρακτηριστικά

των ωφελούμενων [1]

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

– Είναι άνεργοι με τεκμηριωτικό από τον ΟΑΕΔ

– Είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών

– Διαβιούν στο Δήμο Αλίμου (ή και στις όμορες με αυτόν περιοχές)

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης Η συνολική διάρκεια του Προγράμματος είναι 17 μήνες.
Διαδικασία Επιλογής Ωφελουμένων Η αξιολόγηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων θα γίνει από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης της Α.Σ. «ΝΕΦΕΛΗ» και θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της προαξιολόγησης των αιτήσεων όπου θα εξεταστεί αν οι ωφελούμενοι πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής. Έπειτα, ακολουθεί το στάδιο της τελικής επιλογής ωφελουμένων. Τόσο η φάση της προαξιολόγησης όσο και της τελικής αξιολόγησης θα πραγματοποιηθούν από Ειδικές Επιτροπές που θα απαρτίζονται από τρία μέλη. Συνολικά θα επιλεγούν 80 ωφελούμενοι ως απόρροια των δράσεων αξιολόγησης των αιτήσεων.

Η αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας της προαξιολόγησης και της τελικής επιλογής ωφελουμένων, επισυνάπτεται στην παρούσα Πρόσκληση.

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 30/10/2012 και ώρα 12:00.
Τρόπος Υποβολής Αιτήσεων Οι υποψήφιοι μπορούν να αποστείλουν τις αιτήσεις τους και τα ζητούμενα δικαιολογητικά μέσω ταχυδρομείου ή να τις υποβάλλουν αυτοπροσώπως στα γραφεία της Α.Σ. Λεωφ. Ιωνίας 200 και Ιακωβάτων 61, Τ.Κ. 111 44 Αθήνα, ή στο Δήμο Αλίμου Αριστοτέλους 53, Άλιμος 174 55. Μπορούν επίσης να τα αποστείλουν μέσω fax στον αριθμό 210 9851167 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση press@alimos.gr
Στοιχεία επικοινωνίας Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το info desk της ΑΣ ΝΕΦΕΛΗ στο τηλέφωνο 213 2008044 ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και ώρες 11:00-13:30. Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, παρέχονται στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.asnefeli.gr

Παράρτημα I – Διαδικασία Προ-αξιολόγησης αιτήσεων ενδιαφερομένων

Συνοπτική περιγραφή Μετά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, λαμβάνει χώρα η προκαταρκτική αξιολόγηση των αιτήσεων των δυνητικά ωφελούμενων, ώστε να επισημανθεί ο πραγματικά εξυπηρετούμενος πληθυσμός που εμπίπτει στην ομάδα-στόχο του παρόντος σχεδίου δράσης. Για τον λόγο αυτό, η αίτηση που θα καταθέτει ο δυνητικά ωφελούμενος θα αξιολογείται ως προς συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα καθιστούν εφικτό το αρχικό screening των αιτήσεων και την αξιολόγηση εάν κάποιος εντάσσεται στην ομάδα – στόχο που έχει οριοθετηθεί ή όχι.
Κριτήρια προ-αξιολόγησης Τα κριτήρια αξιολόγησης (on-off στο σύνολό τους) θα είναι τα εξής:

– Τεκμηριωτικό ανεργίας,

– Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για επιβεβαίωση της μονογονεϊκότητας

Φορέας Διενέργειας Προαξιολόγησης Η διαδικασία της προ-αξιολόγησης θα περατωθεί από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης που θα συγκροτηθεί με απόφαση του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης.

Παράρτημα IΙ – Διαδικασία Τελικής αξιολόγησης και Επιλογής ενδιαφερομένων

Συνοπτική περιγραφή Οι αρχικά επιλεχθέντες ωφελούμενοι θα συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελική επιλογή του εξυπηρετούμενου πληθυσμού. Η τελική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από την εξέταση και βαθμολόγηση έξι συνολικά κριτηρίων, τα οποία και θα οδηγούν στην συνολική βαθμολογία των ωφελουμένων και στην τελική επιλογή 80 ωφελουμένων. Για την βαθμολόγηση των κριτηρίων θα προσκομίζονται αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Κριτήρια αξιολόγησης και τελικής επιλογής Τα κριτήρια αξιολόγησης και τελικής επιλογής είναι τα κάτωθι:

1. Δυσχερής οικονομική κατάσταση.

2. Χρόνια ανεργίας.

3. Αριθμός τέκνων που έχει η οικογένεια.

4. Οικονομική κατάσταση σε συνάρτηση με αριθμό ανήλικων τέκνων.

5. Πρόθεση αυταπασχόλησης.

6. Χρόνια εργασιακής εμπειρίας.

Φορέας Διενέργειας Αξιολόγησης και Τελικής επιλογής Η διαδικασία της αξιολόγησης και τελικής επιλογής θα περατωθεί από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης που θα συγκροτηθεί με απόφαση του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης.

Βαθμολογία κάθε κριτηρίου

Κριτήριο 1: Η βαθμολογία του εν λόγω κριτηρίου κυμαίνεται από το 5 έως το 10. Στις περιπτώσεις εκείνες όπου το συνολικό ετήσιο εισόδημα (επίδομα ΟΑΕΔ, διατροφή, είσπραξη ενοικίων κ.λπ.) δεν υπερβαίνει τις 10.000,00 € (ανεξαρτήτου τέκνων), ο ωφελούμενος θα βαθμολογείται με 10. Στις περιπτώσεις εκείνες όπου το ετήσιο εισόδημα θα υπερβαίνει τις 15.000,00 € το έτος, ο ωφελούμενος θα λαμβάνει τον βαθμό 5. Για τα ενδιάμεσα εισοδήματα, ο ωφελούμενος θα βαθμολογείται στην κλίμακα 5,1 – 9,9 σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

Βαθμολογία = -5 + (Εισόδημα /100)

Κριτήριο 2: Η βαθμολογία του εν λόγω κριτηρίου είναι από το 5 έως το 10. Στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο ωφελούμενος έχει συμπληρώσει περισσότερα των 5 ετών ανεργίας, τότε θα βαθμολογείται με το μέγιστο, ήτοι 10. Για τους ωφελούμενους με λιγότερο του ενός έτους ανεργίας (διάρκεια παροχής επιδόματος ΟΑΕΔ), η βαθμολογία θα είναι 5. Για ωφελούμενους με ενδιάμεσα χρόνια ανεργίας (περισσότερα δηλαδή από ένα και λιγότερα από 5), η βαθμολογία θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 9 και προκύπτει μέσα από τον εξής αλγόριθμο:

1<έτη ανεργίας<2 à βαθμός 6

2<=έτη ανεργίας<3  à βαθμός 7

3<= έτη ανεργίας <4  à βαθμός 8

4<= έτη ανεργίας <5  à βαθμός 9

Κριτήριο 3: Η βαθμολογία του εν λόγω κριτηρίου κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10. Ειδικότερα, ωφελούμενοι με περισσότερα των 3 τέκνων θα λαμβάνουν βαθμό 10, ενώ, ωφελούμενοι με ένα ανήλικο τέκνο θα λαμβάνουν στο εν λόγω κριτήριο τον βαθμό 7. Ωφελούμενοι με δύο τέκνα θα λαμβάνουν 8, ενώ, ωφελούμενοι με τρία τέκνα θα λαμβάνουν 9.
Κριτήριο 4: Η βαθμολογία του εν λόγω κριτηρίου κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της βαθμολογίας του κριτηρίου θα χρησιμοποιείται αρχικά το γινόμενο της επιμέρους βαθμολογίας των κριτηρίων 1 και 3, διαιρεμένο με 10 εκτός των περιπτώσεων όπου από το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού θα προκύπτει γινόμενο μικρότερο του 50. Σε αυτή την περίπτωση θα τίθεται ο βαθμός 5 χωρίς να πραγματοποιείται η διαίρεση. Δηλαδή, ο μαθηματικός τύπος μέσα από τον οποίο θα προκύπτει η βαθμολογία του κριτηρίου θα είναι ο εξής:

Αν Βαθμολογία κριτηρίου 1 * Βαθμολογία κριτηρίου 3 <=50, τότε:

Βαθμολογία  = 5

Αν Βαθμολογία κριτηρίου 1 * Βαθμολογία κριτηρίου 3 >50, τότε:

Βαθμολογία = (Βαθμολογία κριτηρίου 1 * Βαθμολογία κριτηρίου 3) / 10

Κριτήριο 5: Το παρόν κριτήριο είναι δίτιμο και συγκεκριμένα λαμβάνει την τιμή 7 στις περιπτώσεις πρόθεσης εξαρτημένης εργασίας και την τιμή 10 στις περιπτώσεις πρόθεσης αυταπασχόλησης αντίστοιχα.
Κριτήριο 6: Το εν λόγω κριτήριο θα βαθμολογείται σε κλίμακα 5 έως 10. Ειδικότερα, ωφελούμενοι με εργασιακή εμπειρία μεγαλύτερη ή ίση των εφτά (7) ετών θα λαμβάνουν βαθμό ίσο με 5 στο παρόν κριτήριο. Αντίθετα ωφελούμενοι με εργασιακή εμπειρία έως και 2 έτη, θα λαμβάνουν βαθμό ίσο με 10. Σε ενδιάμεσες τιμές (δηλαδή για εργασιακή εμπειρία από 2 έως και 7 έτη) θα αντιστοιχεί ενδιάμεση βαθμολογία, όπως θα προκύπτει με γνώμονα τον ακόλουθο αλγόριθμο:

Βαθμολογία = 3+ έτη εργασιακής εμπειρίας

Αλγόριθμος Υπολογισμού Συνολικής βαθμολογίας ωφελουμένων Μετά τη βαθμολόγηση κάθε κριτηρίου θα προκύψει η συνολική βαθμολογία του κάθε ωφελούμενου με γνώμονα τον ακόλουθο αλγόριθμο:

Τελική Βαθμολογία Ωφελούμενου = (Κριτήριο 1 * 0,20 + Κριτήριο 2 *0,20 + Κριτήριο 3 * 0,20 + Κριτήριο 4 *0,25 + Κριτήριο 5 * 0,05 + Κριτήριο 6 *0,10).

Επιπλέον πριμοδότηση ωφελουμένων Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος ανήκει παράλληλα και σε άλλη ομάδα ΕΚΟ (π.χ. φτώχια, οροθετικοί), ο ωφελούμενος, η βαθμολογία του θα προσαυξάνεται κατά 5% (με την προσκόμιση των αντίστοιχων πιστοποιητικών ). Επομένως, η συνολική βαθμολογία για έναν ωφελούμενο δύναται να ανέρχεται στους 105 βαθμούς.
Διαχείριση ισοβαθμιών Σε περίπτωση που από την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας προκύψουν ισοβαθμίες, τότε θα εξεταστούν συμπληρωματικά ποιοτικά κριτήρια για την τελική επιλογή.

Μεταξύ των περισσότερο ποιοτικών κριτηρίων συμπεριλαμβάνονται:

Φύλο. Οι γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα (και λόγω της δομής και των αντιλήψεων της κοινωνίας) θα προτιμώνται, αρκεί να διασφαλίζεται η αρχή των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Διαχείριση ενστάσεων Εφόσον από τις ανωτέρω ενέργειες αξιολόγησης / επιλογής ωφελούμενων, προκύψουν ενστάσεις από τους αιτούντες, ο χειρισμός τους γίνεται από την Επιτροπή Ενστάσεων που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. της Α.Σ.. Επισημαίνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής Ενστάσεων είναι υποχρεωτικά διαφορετικά με τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και της Επιτροπής Επιλογής Ωφελουμένων, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Επίσης, τα μέλη της εν λόγω επιτροπής είναι αμισθί.

[1] Το Πρόγραμμα τηρεί τις αρχές της «μη-διάκρισης» και των «ίσων ευκαιριών για όλους», απευθύνεται ισότιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τα σχετικά κριτήρια και ενθαρρύνει ιδιαίτερα τη συμμετοχή ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι δράσεις του Προγράμματος θα υλοποιηθούν σε δομές, οι οποίες είναι πλήρως προσβάσιμες σε ΑμΕΑ.

 

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ