Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής: Τι πετύχαμε το 2012 – πώς συνεχίζουμε το 2013

Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής: η πρότυπη δομή στην Αττική Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για Ανασφάλιστους Πολίτες

  • Τι πετύχαμε το 2012 – πώς συνεχίζουμε το 2013

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, σύμπραξη  του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2012 να λειτουργεί ως η πρώτη πρότυπη μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Αττική για τη στήριξη  ανασφάλιστων ασθενών, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την  οικονομική κρίση.

Από την έναρξη μέχρι το τέλος του 2012, το Ιατρείο αριθμεί 15.300 ιατρικές επισκέψεις, ενώ καθημερινά 100 – 200 ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακά τους από το Κοινωνικό Φαρμακείο που δημιουργήσαμε στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο έχει χιλιάδες φάρμακα από δωρεές του ΣΦΕΕ και διάφορων Φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και από τη συγκέντρωση φαρμάκων στους 30 Δήμους και 6 μέχρι τώρα ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα πλαίσια της δράσης «Ολοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία» που υλοποιήσαμε το 2012 με τον ΣΚΑΙ και συνεχίζουμε το 2013.

Το κοινωνικό μας φαρμακείο έχει 250.000 φάρμακα, 230.000 εκ των οποίων προέρχονται απο τον «φαρμακευτικό οβολό του απλού πολίτη».

Επίσης, διαθέτουμε ένα τεράστιο υλικό αναλωσίμων και υγειονομικών προϊόντων (επιδέσμους, ράμματα, χειρουργικά πεδία, γάζες, ειθέματα, στομίες, και πολλά άλλα) που είναι απαραίτητα σε μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας ασθενών καθώς και νοσηλείας κατ οίκον. Το υλικό αυτό προήλθε τόσο από τις δωρεές των πολιτών όσο και από τον Οργανισμό International Orthodox Christian Charities (IOCC) των ΗΠΑ που εδράζεται στη Βαλτιμόρη.

Ήδη, σε ακριτικές περιοχές και δευτεροβάθμια περιφερειακά νοσοκομεία διαθέσαμε 40.000 φάρμακα και 260 κιβώτια με υγειονομικό υλικό.

Αποδέκτες μέσα στο 2012 ήταν ο Δημος Μεγίστης και το Παράρτημα του Ιατρείου μας στο Καστελόριζο, ο Δήμος Γαύδου, ο Δήμος Χάλκης, ο Δήμος Νισύρου, ο Δήμος Σύμης, ο Δήμος Κάσου, ο Δήμος Καρπάθου, ο Δήμος Ανάφης, ο Δήμος Λειψών, ο Δήμος Πατμου για το νησί των Αρκιών, ο Δήμος Αγαθονησίου, ο Δήμος Σουφλίου, ο Δήμος Διδυμότειχου, ο Δήμος Ορεστιάδας,  ο Δήμος Ψαρών, ο Δήμος Οινουσσών, η Ιερά Μητρόπολη Χίου, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, ο Δήμος Σικίνου, ο Δήμος Σίφνου, η Ιερά Μητρόπολη Θηρας για τη Θηρασιά και το Κοινωνικό Φαρμακείο Θήρας, η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου για το Παράρτημα του Ιατρείου μας στην Ορεστιάδα, τα Παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Αττικη, οι μονάδες φροντίδας της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, το Ίδρυμα Ο Καλός Σαμαρείτης της Καθολικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, το Ιδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, η Ιερα Μητρόπολη Δράμας, δομές των ΟΤΑ για το Βοήθεια στο Σπίτι και άλλες δομές.

Από 1/1/2013: Χτίζουμε την Πρώτη Κοινωνική Τράπεζα Φαρμάκου για Ανασφάλιστους Πολίτες μέσα από τη συγκέντρωση φαρμάκων σε κάθε γειτονιά – μια τράπεζα ανθρωπιάς από τον άνθρωπο για το συνάνθρωπο

Υιοθετούμε ανασφάλιστους και άπορους χρονίως πάσχοντες για να τους εξασφαλίζουμε κάθε μήνα τη χρόνια φαρμακευτική αγωγή τους.

Δημιουργούμε, κάθε μέρα και κάτι παραπάνω για τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Υιοθετούμε τους ανασφάλιστους χρονίως πάσχοντες και υποσχόμαστε να έχουν κάθε μήνα τα φάρμακά τους. Για αυτή την Ελλάδα και για κάθε πολίτη που την κατοικεί στο Αιγαίο, κάνουμε την υπόσχεση πράξη με αίσθημα ευθύνης, συνέχειας και συνέπειας. είμαστε παρόντες να βοηθήσουμε όπως και όσο μπορούμε, κάθε πολίτη που μας έχει ανάγκη, κάθε ασθενή που μας απλώνει το χέρι, κάθε παιδί που πρέπει να χαμογελά, ώσπου να μπορέσει το κράτος μας να δώσει σε κάθε πολίτη που κατοικεί σε αυτό το χαμόγελο που αξίζει στη ζωή. Σε αυτή την αλυσίδα αλληλεγγύης και στήριξης του Κοινωνικού μας Φαρμακείου, ευχαριστούμε  το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας – και  όλες τις φαρμακοβιομηχανίες που μας στηρίζουν με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων και εμβολίων.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από τους 30 δήμους της Αττικής και τις ενορίες που συγκέντρωσαν φάρμακα και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές των Οδοιπορικών Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

 

Α. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Το 2012 εμβολιάστηκαν 2800 ανασφάλιστα παιδια, τα περισσότερα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση. Στην εκστρατεία Παιδικού εμβολιασμού που ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο και συνεχίζει όλο το χειμώνα, έχουν δρομολογηθεί στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα Παραρτήματά του στους 5 εμβολιαστικούς σταθμούς στη Βούλα, στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Ηράκλειο και στην Ηλιούπολη 10.000 εμβολιασμοί σε παιδιά που δεν ειχαν κάνει σχεδόν κανένα από τα βασικά εμβόλια, και τέθηκαν σε πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το πρόβλημα αποτελεί βόμβα για τη Δημόσια υγεία καθώς επιστρέφουν λόγω μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού σοβαρές παιδικές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγίτιδα, η ηπατίτιδα Β και άλλα.

Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι.

Το 15% των ασθενών μας έπρεπε να νοσηλευθεί, αλλά δεν έχει τα χρήματα για τη νοσηλεία. Σε πολλούς ασθενείς με όγκο αντιμετωπίσιμο χειρουργικά στο παχύ έντερο, στο μαστό, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη, στον πνεύμονα βρεθήκαμε σε αδιέξοδο όταν είπαμε «πρέπει να χειρουργηθείτε» και λάβαμε την απάντηση «δεν έχω χρήματα». Για αυτούς τους ασθενείς, που εν έτι 2012, ξέρουμε ότι ο καρκίνος θα προχωρήσει, θα γίνει ανεγχείρητος και ο ασθενής θα καταλήξει στο θάνατο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκανε κάλεσμα όλων των γιατρών μελών του για την εθελοντική (δωρεάν) ιατρική παροχή χειρουργικών ή άλλων ιατρικών υπηρεσιών σε τέτοια περιστατικά προκειμένου να σωθούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ένα κάλεσμα αλληλεγγύης προς όλα τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα έξοδα των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 Έτσι, δημιουργήθηκε το 2012 μια μεγάλη αλυσίδα στήριξης στη δευτροβάθμια νοσηλεία και σε εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις με τη συμμετοχή των νοσοκομείων: το Γενικό Κρατικό, το ΕΛΠΙΣ, το ΣΩΤΗΡΙΑ και κυρίως η ογκολογική του μονάδα, το Σισμανόγλειο, οι Αγ Ανάργυροι, το ΓΝΑ Πατησίων, ο Αγ Σάββας, το Έλ.Βενιζέλου το ΝΝΑ, ο Ερυθρός Σταυρός, το Αρεταίειο, ο Ευαγγελισμός κα

Η στήριξη της Ογκολογικής Κλινικής της Γ Πανεπιστημικής Παθολογικής Κλινικής του «ΣΩΤΗΡΙΑ» (Διεθυντής Μονάδας κος Συρίγος), που αναλαμβάνει τις χημειοθεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών ανασφάλιστων πολιτών στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» αποτελεί παράδειγμα για όλες τις της κλινικές. Ήδη, έχουν παραπεμφθεί περισσότεροι από 30 ασθενείς από το Ιατρείο και δρομολογήθηκαν οι χημειοθεραπευτικές τους πορείες.

Ο μεγάλος μας προβληματισμός στο κατώφλι του 2013: Που θα γεννήσουν χωρίς χρήματα οι εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου σε ανασφάλιστες εγκύους;

Το 2012 προσήλθαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής δεκάδες ανασφάλιστες έγκυοι  – παραμελημένες. Αναλάβαμε με τους εθελοντές εμβρυομητρικούς γιατρούς μας και την εργαστηριακή υποδομή όλων των εθελοντών μας την παρακολούθηση όλων των κυήσεων που προσήλθαν..όμως την ώρα του τοκετού, ήρθαμε αντιμέτωποι με το καίριο πρόβλημα ποιος θα πληρώσει την καισαρική και τα νοσήλια του τοκετού. Το να μείνει μια έγκυος στο δρόμο και να γεννήσει στα πλαίσια των επειγόντων περιστατικών, επειδή δεν έχει χρήματα να πληρώσει τη νοσηλεία της, σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας αλλά και του παιδιού της.

Οι περισσότερες από τις εγκυμοσύνες που παρακολουθήσαμε ήταν υψηλού κινδύνου καταστάσεις στις οποίες επιβαλλόταν να γεννήσουν προγραμματισμένα με καισαρική τομή (προηγηθείσες καισαρικές τομές, ή πολυδύναμες κυήσεις, ή ακανόνιστη θέση εμβρύου) όμως δεν είχαν τα χρήματα για το νοσοκομείο. Ας σημειωθεί δε, ότι η καθυστέρηση εξαγωγής του βρέφους σε πολλές τέτοιες καταστάσεις σηματοδοτεί και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στο βρέφος λόγω ελλιπούς οξυγόνωσης. Είναι κρίμα να δίνουμε στην κοινωνία ανάπηρα παιδιά λόγω ολιγωρίας – καθυστέρησης και λάθους πολιτικής ενώ μπορούμε να αποφύγουμε τα τραγικά αυτά συμβάματα

 

Β. ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ 30 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

230.000 χιλιάδες ωφέλιμα φάρμακα και μεγάλες ποσότητες παραφαρμακευτικού υλικού είναι ο ως τώρα απολογισμός για το 2012 της συλλογής φαρμακων στα πλαίσια της δράσης του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία» που έλαβε χώρα στους 30 Δήμους και 6 μέχρι τώρα ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Τα φάρμακα μεταφέρθηκαν σε σακούλες των Δήμων με συνεργάτες των Δήμων και εθελοντές στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Μετά την πρώτη διαλογή έγινε αλφαβητική κατανομή και στη συνέχεια κατηγοριοποίηση των φαρμάκων σύμφωνα με τη δραστική τους ουσία.

Επίσης, στο Ιατρείο συγκεντρώθηκαν και φάρμακα πολύτιμα φάρμακα υψηλού κόστους, πολύ αναγκαία για εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή (για ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, τελική νεφρική ανεπάρκεια, μεταβολικά νοσήματα και άλλες χρόνιες καταστάσεις),

Χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένοι ασθενείς που θα έμεναν ακάλυπτοι σε χρόνιες ασθένειες, βρήκαν το φάρμακό τους. Και ας μην ξεχνάμε ότι η έλλειψη θεραπείας σημαίνει υποτροπή και θάνατο π.χ. καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, τελική νεφρική ανεπάρκεια, μεταβολικά νοσήματα, χρόνιες ηπατίτιδες κ.α.

 Η συλλογή συνεχίζει και πάλι από 15 Ιανουαρίου 2013 σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

 

Γ. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής αριθμεί ήδη 7 Οδοιπορικά Υγείας σε 20 ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

  • Εμβολιασαμε 200 παιδιά σε νησιά που δεν έχει ούτε παιδίατρο ούτε φαρμακείο.
  • Υιοθετήσαμε τα υγειονομικά προβλήματα των κατοίκων
  • Ως τώρα παραδώσαμε  40.000 φαρμακα σε ακριτικά νησιά χωρίς φαρμακείο, σε δήμους, μητροπόλεις και περιφερειακά νοσοκομεία για την κάλυψη των αναγκών των αναξιοπαθούντων πολιτών τους.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, οι δύο φορείς πραγματοποίησαν ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας: από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το Καστελόριζο, την απομακρυσμένη Γαύδο, την ακριτική ζώνη Χάλκης, Νισύρου, Σύμης, Κάσου, Καρπάθου, Ανάφης, Λειψών, Αρκιών, Αγαθονησίου, ως τα Λάβαρα του Σουφλίου, τους Μεταξάδες του Διδυμότειχου και τον Κυπρίνο της Ορεστιάδας. Επίσης, παραδώσαμε φάρμακα κι εμβολιάσαμε ανασφάλιστα παιδιά στα Ψαρά, τις Οινούσσες, τη Θηρασιά, τη Σύρο.

Βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε: εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούμε τα προβλήματα τους μα και τις προσδοκίες τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και οικοδομούμε μία γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.

Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί που το κράτος δε μπορεί. Ενωμένοι, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται.

 

Δ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

 Το 2012 δημιουργήσαμε παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τις εργαστηριακές εξετάσεις των καρδιοπαθών ανασφάλιστων, στο Δήμο Ηλιουπολης, Ηρακλείου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ιλίου, στην Ι.Μ. και στο Δήμο Περιστερίου, καθώς επίσης και στο ακριτικό Καστελλόριζο

Για τις αρχές του 2013, επόμενος στόχος είναι το Παράρτημα του Ιατρείου μας στην ακριτική Ορεστιάδα, στα Διαπόντια νησιά της Κέρκυρας, στην ΙΜ Εδέσσης-Πέλλης και στο Δήμο Αμαρουσίου.

 

Ε. ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στις 24 Οκτωβρίου 2012 ξεκίνησε μια εθνική πανυγειονομική προσπάθεια πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και το Υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο τον καθολικό έλεγχο της υγείας όλων των κρατουμένων.  Σκοπός του προγράμματος είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την πρόληψη μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών στα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας, μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εργαζομένων στις φυλακές και κρατουμένων, εμβολιαστικά προγράμματα και προγράμματα screening για την ανίχνευση νοσημάτων. Πρώτη Προτεραιότητα της συνεργασίας αυτή αποτελεί η πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων σε κρατουμένους και εργαζόμενους σε σωφρονιστικά ιδρύματα και στους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί μέσα από την έκδοση Κάρτας Υγείας για τον κάθε κρατούμενο

 

ΣΤ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ στις ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ της ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Πρωταρχικός στόχος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής ήταν η ιατρική παρακολούθηση των φιλοξενουμένων στις μονάδες φροντίδας και στους ξενώνες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από εθελοντές γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διατήρησης της υγείας τους. Δρομολογήσαμε την Ιατρική Επίσκεψη και Παρακολούθηση όσων φιλοξενούνται σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και στις Στέγες Ηλικιωμένων, στο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer, στη Μονάδα φροντίδας και αγωγής αυτιστικών παιδιών και του Οικοτροφείου Παιδιών με νοητική υστέρηση, στη Στέγη κατάκοιτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από εξειδικευμένους εθελοντές ιατρούς, στα σπίτια ή στις άλλες μονάδες που βρίσκονται οι ασθενείς σε τακτά χρονικά διαστήματα και όταν παραστεί έκτακτη ανάγκη. Με εξειδικευμένο προσωπικό εθελοντών γιατρών καταγράφουμε και παρακολουθούμε τις ανάγκες έχουν οι ασθενείς αυτοί σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, φαρμακευτική περίθαλψη και υγειονομικό υλικό.

Η εξέταση και η παρακολούθηση γίνεται με συγκεκριμένο πρωτόκολλο κλινικής εξέτασης και άνοιγμα ιατρικού φακέλου παρακολούθησης για τον καθένα (ιστορικό, φάρμακα, προβλήματα υγείας κ.α.) Επίσης, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων μακράς διαμονής στο Καρέλλειο και σε άλλες μονάδες φροντίδας, εμπίπτει στα πλαίσια της εμβολιαστικής εκστρατείας που πραγματοποιεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σε ενήλικες και παιδιά και αποτελεί τον πρώτο εμβολιαστικό σταθμό στις μονάδες φροντίδας. Επόμενος στόχος είναι το πλήρες εμβολιαστικό σχήμα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων στους ξενώνες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.