«ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ» ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

To Οικοτροφείο Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων «ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ» συνιστά μια στεγαστική δομή με δυναμικότητα φιλοξενίας που ανάγεται σε 15 ωφελούμενους, πάσχοντες από διάφορες μορφές ανοϊκής συνδρομής. Κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικοτροφείου γίνεται με σεβασμό και ευαισθησία προς τους φιλοξενούμενους.

Η δομή είναι στελεχωμένη πολυκλαδικά από επιστημονικό, διοικητικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με ενδεικτικές ειδικότητες αυτές του ψυχιάτρου, γενικού παθολόγου, νευροψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και νοσηλευτών, μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα, εμπεριέχει προσεκτικά σχεδιασμένους χώρους, οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο των προαναφερόμενων ειδικοτήτων. Όλα τα δωμάτια φιλοξενίας είναι δίκλινα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ιδιωτικότητα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος φιλοξενίας ωφελούμενων με περισσότερες ειδικές ανάγκες. Το Οικοτροφείο βρίσκεται σε προσήλιο, παραθαλάσσιο χώρο και περιτριγυρίζεται από κοσμητικούς κήπους και ελαιώνα που συγκεντρωτικά συναινούν στην γαλήνη και ευημερία των ωφελούμενων.

Πρωτεύων στόχος της δομής μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων, το οποίο επιτυγχάνεται με νοσηλευτική φροντίδα εικοσιτετραώρου κάλυψης, ιατρική και ψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική και κοινωνικοπρονοιακή υποστήριξη, καθώς και φυσικοθεραπευτική και εργοθεραπευτική αποκατάσταση. Ως απώτερους στόχους, θέτουμε την υποστήριξη των οικογενειών, την ευαισθητοποίηση της κοινότητας, αλλά και την μείωση του στίγματος που συνοδεύει τις ανοϊκες συνδρομές της τρίτης ηλικίας.

Το Οικοτροφείο, προϊόν της αγαστής συνεργασίας της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, αναπτύσσεται και λειτουργεί με βάση τις αρχές της κοινοτικής Ψυχιατρικής, της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και της πληροφόρησης και εθελοντικής αρωγής της κοινότητας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Το Οικοτροφείο Αγία Ερμιόνη Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης – Next GenerationEU

Έργο: «Δημιουργία Νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την Ενίσχυση της Προσβασιμότητας του Πληθυσμού σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας»

Δράση:  «Μεταρρύθμιση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.»

 

Πού στοχεύουμε

  • Στην αποφυγή της περιθωριοποίησης των ασθενών με νόσο Alzheimer και γενικότερα των ανοϊκών ασθενών
  • Στην έγκαιρη διάγνωση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των φιλοξενούμενων
  • Στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από άνοια
  • Στην ενίσχυση και διατήρηση των γνωστικών, νοητικών, κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων
  • Στην συνειδητοποίηση των αιτιών, συμπτωμάτων, χαρακτηριστικών και συνεπειών της νόσου σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους από το οικείο περιβάλλον
  • Στην συνεισφορά της πολυκλαδικής ομάδας της δομής στην ανάπτυξη επιστημονικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου

Η Μονάδα αποτελείται από

  • Οικοτροφείο χωρητικότητας κατά μέγιστο 15 ασθενών μόνιμης διαβίωσης με επιπλέον δυνατότητα ταυτόχρονης βραχείας φιλοξενίας 5  ασθενών, με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών τους. Το Οικοτροφείο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες της εβδομάδα.
  • Κέντρο Ημέρας που αφενός εξυπηρετεί άτομα με άνοια και αφετέρου συμβουλεύει, ενημερώνει και εκπαιδεύει τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και υγιείς ηλικιωμένους για πρόληψη. Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί από Δευτέρα, έως Παρασκευή, από 09:00-17:00.
  • Ιατρείο Μνήμης, όπου άτομα από την κοινότητα, μπορούν αφιλοκερδώς να εξεταστούν για τη μνήμη τους από Ψυχίατρο και Ψυχολόγο και να έχουν σε μόνιμη βάση ιατρική παρακολούθηση, η οποία ανάμεσα στα άλλα, εμπεριέχει την συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και κατάλληλων παρακλινικών εξετάσεων, όπως και την καταλληλότερη, κατά περίπτωση, συμβουλευτική. Το Ιατρείο Μνήμης λειτουργεί 2 φορές την εβδομάδα από 10:00-15:00 και μία φορά την εβδομάδα από 15:00-20:00.

Ανάπτυξη Συνεργασιών

Στο πλαίσιο της κοινοτικής αντίληψης σε θέματα υγείας, το Οικοτροφείο “Αγία Ερμιόνη” Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων συνεργάζεται με τις Υ.Π.Ε., Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, ενδιάμεσες δομές αποκατάστασης, όπως Ξενώνες και Οικοτροφεία, Κέντρα Ημέρας, Ειδικά Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, Δίκτυα Εθελοντών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

«ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ»

ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Διεύθυνση: Βασιλική, 35 300 Στυλίδα Φθιώτιδος

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 22380 24096

Email: stylida.alzheimer@mkoapostoli.gr