Ενημερωτική ομιλία για τον Εθισμό των Εφήβων στο Διαδίκτυο από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο ή αλλιώς Internet Addiction είναι  μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης και  αναφέρεται στην καταναγκαστική, υπερβολική χρήση του Διαδικτύου και τον εκνευρισμό που παρουσιάζεται κατά τη στέρηση του .Ο εθισμός στο Διαδίκτυο αποτελεί μια κατάσταση που προκαλεί σημαντική έκπτωση στην κοινωνική, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή λειτουργικότητα του ατόμου. Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, όλο και συχνότερα, καλούνται να προσεγγίσουν ,θεραπευτικά, άτομα με προβληματική χρήση του Διαδικτύου.

KH Karditsas_Ethismos efivwn Diadiktyo (2)Στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που αφορά στην Κατάρτιση Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας στο φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο Διαδίκτυο και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του , η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας σε συνεργασία με το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας πραγματοποίησε τη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 ενημερωτική ομιλία σε μαθητές της Α΄ Λυκείου του 2ου ΕΠΑΛ, που αφορούσε στον Εθισμό των Εφήβων στο Διαδίκτυο. Η Κοινωνική Λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας , κ. Ιωάννα Χιώτη, ανέπτυξε στην ομιλία της τα αίτια και τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στον εθισμό, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται αλλά και τις ηλικιακές ομάδες , που μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα το φαινόμενο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση του φαινομένου και στο τι πρέπει να κάνουμε , αν πέσουμε θύμα εξαπάτησης από την χρήση του Διαδικτύου.

 Αναμφισβήτητα η χρήση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή κοινωνική μας ζωή έχει κάνει την τεχνολογία μέρος της ζωής μας. Ας μη ξεχνάμε πως το Διαδίκτυο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αρκεί να το χειριζόμαστε σωστά και  με ασφάλεια.