Ενημέρωση για τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας

Μια διαφορετική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στα πλαίσια εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Δημοτικά Σχολεία του νομού Καρδίτσας  με θέμα τον «Ρατσισμό και Κοινωνικό αποκλεισμό», η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας, δέχτηκε κάλεσμα το οποίο και αποδέχτηκε, από το 4ο  -7ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα  13 Οκτωβρίου 2014, στους μαθητές των  παραπάνω δημοτικών  Σχολείων  πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές  ομιλίες  καθώς και ασκήσεις βιωματικές. Η κ Ειρήνη Στάμου Ψυχολόγος και η κ Ιωάννα Χιώτη Κοινωνική Λειτουργός της Δομής, σε πρώτη φάση, μέσα από ένα βίντεο που παρουσίασαν στους μαθητές και αναφερόταν σε ένα αφηγηματικό παραμύθι για το ρατσισμό, μπόρεσαν και έκαναν έναν εποικοδομητικό διάλογο με τα παιδιά, τα οποία και συμμετείχαν ενεργά. Στην συνέχεια και στα πλαίσια βιωματικής άσκησης, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ζωγράφισαν τους καρπούς της Παιδείας ενάντια στον Ρατσισμό.

Ας μη ξεχνάμε πως  στη σημερινή εποχή, οι κοινωνικές θέσεις που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της σημερινής πολυπολιτισμικής κοινωνίας, μπορεί να είναι σχέσεις ισότιμης συνεργασίας ή αντίθετα σχέσεις άνισης μεταχείρισης διακρίσεων και προκαταλήψεων . Φαινόμενο που οικοδομείται τόσο από στερεότυπα όσο και από προκαταλήψεις είναι ο Ρατσισμός. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνουμε παράλογες προκαταλήψεις να μας επηρεάζουν, γιατί το μόνο που κάνουν είναι ναμας γυρίζουν πολλά χρόνια, ίσως και αιώνες και είναι κρίμα να ακυρώνουμε όσα με τόσους αγώνες έχουμε κερδίσει.