Δωρεάν τεστ μνήμης αλλά και δράσεις ενημέρωσης κατά του σχολικού εκφοβισμού από την «Αποστολή»

Δωρεάν νευροψυχολογικούς ελέγχους (τεστ μνήμης) αλλά και δράσεις ενημέρωσης κατά του σχολικού εκφοβισμού πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο  Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με στόχο  την πρόληψη και την βελτίωση της  ποιότητας  ζωής των πολιτών.

Συγκεκριμένα με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του «Καρέλλειου – Πρότυπου Κέντρου Νόσου Alzheimer» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», στο 3ο Φεστιβάλ Ευ Ζην, στο Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, φεστιβάλ το οποίο διοργανώθηκε από την ομάδα Surfers for Life.

Υποστηρίζοντας το σύνθημα «Είμαι νικητής» (#eimainikitis), το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας χορήγησε δωρεάν νευροψυχολογικούς ελέγχους (τεστ μνήμης) σε 47 επισκέπτες του φεστιβάλ, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επιπρόσθετα, εκατοντάδες επισκεπτών ενημερώθηκαν σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο, τους τρόπους πρόληψης αυτής, αλλά και τις υπηρεσίες που μπορούν να λάβουν από το «Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Νόσου Alzheimer».

Στην Καρδίτσα η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της «Αποστολής», στα πλαίσια της Πανελλήνιας εκστρατείας του Οργανισμού, ανέλυσε σε γονείς και εκπαιδευτικούς του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας , την έννοια του Σχολικού Εκφοβισμού με στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση και κινητοποίηση τους.

Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι ποικίλες, σοβαρές και μακροχρόνιες και αφορούν στα παιδιά που θυματοποιούνται, αλλά και τα παιδιά θύτες καθώς επίσης και τα παιδιά παρατηρητές. Στόχος της ελληνικής πρωτοβουλίας που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μήνυμα «Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού» και θα πρέπει όλοι να μεριμνήσουμε για να γίνει πραγματικότητα.

Σε σεμινάριο Εκπαίδευσης που διοργάνωσε η «Αποστολή»,  η  ψυχολόγος  κα Ειρήνη Στάμου αναφέρθηκε στο φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού  «το οποίο, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από την  επιθετική  συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη,  απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη και κατευθύνεται προς εκείνα τα θύματα που εκλαμβάνονται από τους θύτες  ως αδύναμα, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά.

Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή της Ψυχολογικής Βίας,  της Σεξουαλικής  Παρενόχλησης , της Σωματικής  βίας καθώς και της Οικονομικής Εκμετάλλευσης. Τα τελευταία χρόνια βέβαια προστέθηκε στη βιβλιογραφία του bullying και άλλη μια κατηγορία, αυτή του Ηλεκτρονικού ή Διαδικτυακού Εκφοβισμού (cyber bullying).