Έδειξαν την Τέχνη τους στο πιο Παλιό Σπίτι της Αθήνας

Το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, το ιστορικό σπίτι στην Πλάκα όπου μεγάλωσε η Αγία Φιλοθέη προστάτιδα των γυναικών, υποδέχτηκε την Κυριακή 22 Απριλίου γυναίκες από τη Συρία και το Αφγανιστάν που θέλησαν να μοιραστούν με το κοινό ιδιαίτερα κεντήματα και μοναδικά πλεκτά που έφτιαξαν στην Ελλάδα.

Η πρωτότυπη έκθεση είναι αποτέλεσμα του προγράμματος ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού κέντρου «ΑΠΟΣΤΟΛΗ για Πρόσφυγες και Μετανάστες» και της κ. Ηρώς Κασωτάκη η οποία διδάσκει εθελοντικά, εδώ κι ένα χρόνο, την τέχνη του ραψίματος, του πλεξίματος και του κεντήματος με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση και την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών που συμμετέχουν στον πρόγραμμα.

«Θεωρούμε σημαντικό να καταστήσουμε τις γυναίκες-πρόσφυγες κοινωνικά ορατές αξιοποιώντας το ταλέντο, την δεξιοτεχνία και την θέλησή τους να δημιουργήσουν μια νέα πατρίδα στην Ελλάδα», ανέφερε η κ. Βάσι Λεοντάρη, Διευθύντρια Προγραμμάτων της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».

Από το 2016, η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» δραστηριοποιείται συστηματικά και ανελλιπώς με παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειές τους στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του εκπαιδευτικού κέντρου «Αποστολή για τα Παιδιά του Κόσμου» με σκοπό την ομαλή προσαρμογή τους στο ελληνικό δημόσιο σχολείο και σταδιακά την ενσωμάτωση τους.

«Η πραγματοποίηση τέτοιων δράσεων καταδεικνύει την βούληση τόσο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» όσο και των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών για την σταδιακή τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε ο Γεώργιος Βουρλάκης, συντονιστής του Κέντρου.

Οι γυναίκες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, που ο πόλεμος ανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, παρουσίασαν τα πλεκτά και κεντητά δημιουργήματά τους στους επισκέπτες της έκθεσης και τους ευχαρίστησαν για την στήριξη σε αυτή την πρώτη προσπάθειά τους.