ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – 1 ΘΕΣΗ HYGIENE PROMOTION OFFICER

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Υπεύθυνος Υλοποίησης: Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Αποστολή», αποτελεί το ανθρωπιστικό σκέλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η Αποστολή ιδρύθηκε το 2010 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με πεδίο δραστηριοτήτων πάνω στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό τομέα, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Επιδίωξη της Αποστολής είναι να γίνει το μέσο ανακούφισης όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη (www.mkoapostoli.com).

Ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών Αμερικής – IOCC (International Orthodox Christian Charities-IOCC) εδρεύει στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1992 και είναι η επίσημη, διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση της ‘Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων’ των ΗΠΑ. Από την ίδρυση του έως σήμερα έχει διανείμει 534 εκατομμύρια $ δολάρια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αναπτυξιακής βοήθειας προς οικογένειες και κοινότητες σε περισσότερες από 50 χώρες (www.iocc.org).

Ο νορβηγικός οργανισμός ‘Norwegian Church Aid’ (NCA) είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Νορβηγία, που συνεργάζεται με οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο συμβάλλοντας στον αγώνα τους για την εξάλειψη της φτώχειας και της αδικίας βοηθώντας εκείνους με τις μεγαλύτερες ανάγκες, ανεξάρτητα από τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η NCA ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης, βοηθώντας κυρίως στην παροχή νερού, την αποχέτευση και τις παρεμβάσεις γύρω από θέματα υγιεινής (www.nca.no).

ΣΚΟΠΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο/H Hygiene Promotion Officer θα δουλεύει με έδρα την Αθήνα με σκοπό το σχεδιασμό, εφαρμογή και την εποπτεία των δραστηριοτήτων προώθησης υγιεινής που χρηματοδοτούνται από τη NCA και υλοποιούνται από τον IOCC / Αποστολή, στα πλαίσια της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης στην Ελληνική ηπειρωτική χώρα, και πιο συγκεκριμένα στην Αττική και την Κεντρική Ελλάδα.
Ο/H Hygiene Promotion Officer θα αναφέρεται στον Συντονιστή του Προγράμματος της Αποστολής και θα δουλεύει κάτω από τη γενικότερη εποπτεία του γραφείου της Αποστολής στην Αθήνα.
Ο/H Hygiene Promotion Officer θα εδρεύει στην Αθήνα, αλλά θα χρειαστεί να ταξιδεύει εκτενώς σε τοποθεσίες ενδιαφέροντος γύρω από την ηπειρωτική Ελλάδα όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες/ μετανάστες.
Ο/H Hygiene Promotion Officer μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψει σε άλλα μέρη της Ελλάδας για την παρακολούθηση των έργων, όπως επίσης και να εργαστεί εκτός των κανονικών ωρών εργασίας.
Ο/H Hygiene Promotion Officer θα επιφορτιστεί με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1. Συμμετοχή στην ανάπτυξη στρατηγικής προώθησης υγιεινής για επιλεγμένους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες και το πολιτισμικό υπόβαθρό τους.

2. Συμμετοχή σε αποστολές αξιολόγησης των αναγκών, καθώς και της συνολικής κατάστασης του επιπέδου υγιεινής, προκειμένου να προσδιοριστούν ανάγκες και κενά στον τομέα των υπηρεσιών παροχής  ή και να καθοριστούν ελείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής και υλικών καθαρισμού για τους πρόσφυγες/ μετανάστες.

3. Με βάση τις μελέτες εκτίμησης των αναγκών και ειδικών ερωτηματολογίων να προτείνει πιθανούς τομείς παρέμβασης για την IOCC / Αποστολή  προκειμένου να αποφευχθούν ασθένειες που είτε προέρχοντε είτε σχετίζοντε με μολυσμένο νερο ή μη επαρκή υγιεινή, καθώς και τρόπους ενθάρρυνσης θετικής συμπεριφοράς υγιεινής λαμβάνοντας πάντα υπόψη ευαίσθητα ζητήματα (φύλλο, προστασία κλπ).

4. Να σχεδιάσει, εφαρμόσει και να επιβλέψει διανομές ειδών προσωπικής υγιεινής, καθώς και την επακόλουθη αξιολόγηση της διανομής από τον επωφελούμενο πληθυσμό.

5. Να εντοπίσει, εκπαιδεύσει, επιβλέψει και να ηγηθεί ατόμων μέσα από τον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών, τα οποία θα αναλάβουν καθήκοντα community mobilizer.

6. Να σχεδιάσει, εφαρμόσει και να επιβλεψει δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και προώθησης θετικής συμπεριφοράς υγιεινής, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές επικοινωνίας και συμμετοχικές τακτικές.

7. Να εξασφαλίσει ότι όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία επιλογής, σχεδιασμού και υλοποίησης παρεμβάσεων προώθησης υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων όπως οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, κ.λπ.

8. Να προετοιμάσει λεπτομερείς και πλήρεις λίστες ειδών υγιεινής και καθαριότητας (περιγραφές ειδών και ποσότητες μεταξύ άλλων) για τις διανομές, σε συνεργασία με το τμήμα logistics της IOCC / Αποστολής, για την προετοιμασία των εγγράφων διαγωνισμού.

9. Να πραγματοποιήσει έρυνες σχετικές με KAP (Knowledge, Attitude and Practices) για την καταγραφή αρχικών και τελικών δεδομένων, προκειμένου να προσαρμοσθεί το πρόγραμμα προώθησης της υγιεινής στα μέτρα και τις ανάγκες του πληγέντος πληθυσμού, καθώς και για να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πέρας του έργου.

10. Υπεύθυνος/η για την αποτελεσματική συνεργασία με όλες τις αρμόδιες τοπικές αρχές και την διασφάλιση ότι όλες οι παρεμβάσεις IOCC / Αποστολή είναι σύμφωνες με την Ελληνική νομοθεσία.

11. Να προετοιμάζει γραπτές αναφορές στην αγγλική γλώσσα για τους χορηγούς του προγράμματος.

12. Να εκπροσωπεί την Αποστολή σε σχετικές συνεδριάσεις συντονισμού, μεταξύ άλλων και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, διεθνείς και τοπικές ΜΚΟ και τις τοπικές αρχές.

13. Να έρχεται σε επαφή με ανθρωπιστικούς φορείς σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών για τη αποτελεσματική χαρτογράφηση των ανθρωπιστικών αναγκών και δραστηριοτήτων ανταπόκρισης για την υποστήριξη των προσπαθειών συντονισμού.

14. Να τηρεί των κώδικα συμπεριφοράς και να διασφαλίζει ότι όλες οι παρεμβάσεις της Απόστολής θα σέβονται τους θεμελιώδεις ανθρωπιστικούς κανόνες και τις αρχές Do-No-Harm.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ:

  • Πανεπιστημιακό τίτλο στην κοινωνική εργασία, δημόσια υγιεινή, νοσηλευτική, δημόσια εκπαίδευση ή παρόμοιο.
  • Τουλάχιστον τρία (3) χρόνια σχετική εργασιακή εμπειρία στην δημόσια υγεία, την δημόσια εκπαίδευση ή την κοινωνική εργασία.
  • Εμπειρία στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας θα θεωρηθεί πλεονέκτημα.
  • Εμπειρία με εθελοντική εργασία με πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών θεωρηθεί ως θετικό στοιχείο.
  • Εμπειρία στην υποβολή αναφορών, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά
  • Εμπειρία στην διαχείριση προσωπικού και ικανότητα να ευαισθητοποιεί και να κινητοποιήει το κοινό.
  • Ευχέρεια στην δημόσια ομιλία και στις παρουσιάσεις, καθώς και στην οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμάτων.
  • Άριστες επικοινωνιακές και διαπροσωπικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων ευαισθησία και διακριτικότητα.
  • Δυνατότητα να εργαστεί στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής ομάδας
  • Εμπειρία σε λογισμικά ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως το MS Excel, PowerPoint και του Word.
  • Άριστη προφορική και γραπτή δεξιότητα στην Ελληνική και Αγγλική. Αραβικά ή Dari / Φάρσι θα είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα
  • Καλές ερευνιτικές, συγγραφικές και αναλυτικές ικανότητες
  • Γνώση και κατανόηση της σχετικής Ελληνικής νομοθεσίας για τη δημόσια υγεία.
  • Άδεια οδηγήσης Β’ Κατηγορίας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ & ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (MOTIVATION LETTER)

  • Κ. Νικόλαος Κατσιάρας, n.katsiaras@mkoapostoli.gr
  • Κ. Αντώνιος Μποφίλιος, a.bofilios@mkoapostoli.gr
  • Τα βιογραφικά και οι επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να κατατεθούν στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.
  • Το mail πρέπει να έχει τίτλο HPO_GR/12.05, και το πλήρες όνομα του ενδιαφερόμενου/ης.
  • Ημερομηνία λήξης κατάθεσης βιογραφικών, Κυριακή 15.05.2016