Οι Έλληνες μέσα από τα μάτια των ξένων

Αθηναίοι που κόβουν ξύλα από το… όρος Αιγάλεω, δάσκαλοι που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους γιατί δεν υπάρχει θέρμανση και ομάδες κολύμβησης που προπονούνται στην Τουρκία γιατί η πισίνα δεν έχει πετρέλαιο, είναι η εικόνα που μεταφέρει ηWall Street Journal σε ρεπορτάζ της.

Στέλεχος των ΟΤΑ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια περιπολίας στο όρος Αιγάλεω συνέλαβε νεαρό να κόβει δέντρα. Ο νεαρός έβαλε τα κλάματα και του είπε ότι ήταν άνεργος με τέσσερα παιδιά και δεν είχε λεφτά για πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να τον λυπηθεί και να τον αφήσει τελικά να φύγει.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες δέντρα έχουν εξαφανιστεί από δάσηάλση και πάρκα ακόμη και στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου είναι συγκεντρωμένος ο περισσότερος πληθυσμός.

Πάνω από 3.000 αγωγές έχουν κατατεθεί από κρατικούς φορείς για παράνομη υλοτόμηση και έχουν κατασχεθεί πάνω από 13.000 τόνοι ξύλου που έχει κοπεί παράνομα τους τελευταίους μήνες.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ανάλογες πρακτικές είχαμε στην Ελλάδα κατά τη γερμανική Κατοχή, πράγμα που δείχνει ότι πέντε χρόνια ύφεσης και κύματα λιτότητας έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε ακραίες λύσεις.

Υπάρχουν μέρες που το νέφος στην Αθήνα είναι ορατά πιο πυκνό ενώ η μυρωδιά από καμένο ξύλο κυριαρχεί παντού, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι τα Χριστούγεννα η μόλυνση από την αιθαλομίχλη στο Μαρούσι ήταν τουλάχιστον δύο φορές πάνω από τα όρια που έχει θέσει η ΕΕ.

«Ο μέσος Έλληνας θα ρίξει οτιδήποτε μπορεί να καεί στο τζάκι του από παλιά έπιπλα μέχρι ξύλο με βερνίκι και βιβλία για να ζεσταθεί» αναφέρει ο επιστήμονας Στέφανος Σαπατάκης από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπογραμμίζει ότι η αιθαλομίχλη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πιο ευπαθών ομάδων όπως τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Σημειώνει ότι στο μεταπολεμικό Λονδίνο 4.000 άνθρωποι πέθαναν από το βαρύ νέφος από τα τζάκια που «κατέβηκε» στην πόλη, οδηγώντας τις αρχές να απαγορεύσουν τη χρήση τους.

Όπως αναφέρει το άρθρο το πρόβλημα γίνεται χειρότερο στη βόρεια Ελλάδα όπου σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθώς δεν υπάρχει θέρμανση.

Στην Ορεστιάδα η τοπική ομάδα κολύμβησης πηγαίνει στην Τουρκία για να κάνει προπονήσεις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μετά από γενναιόδωρη πρόσκληση δήμου της γείτονος χώρας, καθώς τα κονδύλια που έλαβε ο δήμος από το κράτος δεν έφταναν για να θερμανθεί η πισίνα. Ο δήμος επέλεξε να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά.

Πηγή: nooz.gr