Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων

Στις 12-14 Οκτωβρίου 2012, στο ξενοδοχείο Astir Grecotel στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων.

Το συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος « ΨΥΧΑΡΓΩΣ», «στον άξονα προτεραιότητας 13 – εδραίωση της μεταρρύθμισης στον Τομέα Ψυχικής Υγείας, Ανάπτυξη της Α΄βάθμιας φροντίδας Υγείας και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού στις 8 περιφέρειες σύγκλισης» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν, όπως και κάθε χρόνο, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, χρήστες των υπηρεσιών μας καθώς και οι φροντιστές τους.
Το συνέδριο υλοποιείται σε ετήσια βάση από το 2008 σε περιοχές όπου λειτουργούν Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας και η διεξαγωγή του εντάσσεται σε μια κοινή προσπάθεια 25 Κινητών Μονάδων, που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει ένας ουσιαστικός χώρος συνάντησης επικοινωνίας, ενημέρωσης, ανταλλαγής προτάσεων και υλικού, καθώς η διασπορά των υπηρεσιών σ’ όλη την Ελλάδα δυσχεραίνει την επικοινωνία.

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας αποτελούν ένα μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα. Βασικός στόχος τους είναι η μετατόπιση της ψυχιατρικής φροντίδας και περίθαλψης από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στην κοινότητα, σύμφωνα με τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, έτσι ώστε τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να μπορούν να συνεχίζουν να ζουν ενταγμένα στον κοινωνικό ιστό.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο με σκοπό την προώθηση του κλινικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου των Κινητών Μονάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχα συνέδρια στους Δελφούς (2008), στην Κεφαλονιά (2009), στη Μήλο (2010) και στο Μέτσοβο (2011).

Η Κινητή Μονάδα ψυχικής Υγείας Καρδίτσας, συμμετείχε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με δυο αξιόλογες παρουσιάσεις:
Α) Παρεμβάσεις αγωγής υγείας στην Τρίτη ηλικία: Δομή και λειτουργία υποστηρικτικής ομάδας ηλικιωμένων σε ΚΑΠΗ του Νομού Καρδίτσας. Χιώτη Ι., Κελεπούρη Ε., Ζήση Μ., Σιώκης Ε., Αποστολίκας Α., Παπαδόπουλος Δ., Γιωτάκος Ο.
Β) Πρόγραμμα πρόληψης κατά του σχολικού εκφοβισμού σε σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Καρδίτσας. Στάμου Ει., Χιώτη Ι., Αναγνωστοπούλου Ο., Μπελάγια Ει., Παπαδόπουλος Δ., Γιωτάκος Ο.

Λίγο πριν την αυλαία του Συνεδρίου τέθηκαν οι υποψηφιότητες για την υλοποίηση του 6ου Συνεδρίου σε ένα χρόνο από τώρα. Η Κινητή Μονάδα Καρδίτσας το διεκδίκησε και μετά από ανοιχτή ψηφοφορία εκλέχθηκε να είναι η Δομή που θα το διοργανώσει τον Οκτώβριο του 2013. Όλοι μαζί ευχήθηκαν καλή αντάμωση σε ένα χρόνο από τώρα, όπου η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας θα τους υποδεχτεί για το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων στην πόλη μας.