Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων

Την σκυτάλη από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πήρε η Κινητή Μονάδα Ρεθύμνου, όπου διοργάνωσε με επιτυχία το 7Ο  Πανελλήνιο Συνέδριο των Κινητών Μονάδων, υπό την Αιγίδα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και της 7ης Υ.Π.Ε. Κρήτης στις 3-5 Οκτωβρίου 2014.

Το Συνέδριο είχε ως άξονα εργασιών της Κινητές Μονάδες στη χώρα μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα ζητήματα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και Ψυχικής Υγείας γενικότερα.

Το συνέδριο υλοποιείται σε ετήσια βάση από το 2008 σε περιοχές όπου λειτουργούν Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας και η διεξαγωγή του εντάσσεται σε μια κοινή προσπάθεια 25 Κινητών Μονάδων, που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει ένας ουσιαστικός χώρος συνάντησης επικοινωνίας, ενημέρωσης, ανταλλαγής προτάσεων και υλικού, καθώς η διασπορά των υπηρεσιών σ’ όλη την Ελλάδα δυσχεραίνει την επικοινωνία.

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας αποτελούν ένα μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα. Βασικός στόχος τους είναι η μετατόπιση της ψυχιατρικής φροντίδας και περίθαλψης από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στην κοινότητα, σύμφωνα με τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, έτσι ώστε τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να μπορούν να συνεχίζουν να ζουν ενταγμένα στον κοινωνικό ιστό.

Το επιστημονικό προσωπικό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Νομού Καρδίτσας, συμμετείχε με δυο αξιόλογες παρουσιάσεις στις εργασίες του Συνεδρίου. Η κ Αναγνωστοπούλου Όλγα, Ψυχολόγος της Δομής, έκανε μια αναδρομή – παρουσίαση, στα εφτά χρόνια λειτουργίας της Μονάδας καθώς επίσης και μια σημαντική παρουσίαση με θέμα: «Διερεύνηση του Επιπολασμού Μείζονος Κατάθλιψης και Κινδύνου Αυτοκτονίας στο Νομό Καρδίτσας».