Ενημέρωση για τον σχολικό εκφοβισμό από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας

Με το βλέμμα στραμμένο στην άμεση ενημέρωση και αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού, το Επιστημονικό προσωπικό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας, μετά από κάλεσμα του διευθυντή κου Αντωνίου, πραγματοποίησε ομιλία στους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων.

Η κα Ειρήνη Στάμου, Ψυχολόγος  και Ιωάννα Χιώτη, Κοινωνική Λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας, ανέλυσαν στα παιδιά την έννοια και τους τρόπους καθώς και τις επιπτώσεις του φαινομένου, το οποίο μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος “bullying”. Σαν φαινόμενο επισημαίνεται και καταγράφεται τη δεκαετία του 1970, αλλά δεν εμφανίζεται και τότε. Ας μην ξεχνάμε πως αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει με τη γέννηση του ανθρώπου.

Επισημαίνουμε πως ο Σχολικός Εκφοβισμός ο οποίος μπορεί να είναι σωματικός, λεκτικός ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή, παρατηρείται όταν ένα παιδί εκτίθεται, κατ’ επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή.   Οι πράξεις του έχουν αποτέλεσμα ή θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα σωματική βλάβη ή συναισθηματικές δυσκολίες πάνω στο παιδί.

Ένα αθώο «πείραγμα» συνήθως συμβαίνει μεταξύ φίλων και δεν περιλαμβάνει την πρόκληση σωματικού πόνου των άλλων. Αντίθετα ο Σχολικός Εκφοβισμός  εμπλέκει άτομα που δεν έχουν φιλικές σχέσεις ή ακόμη δεν γνωρίζονται καν.

Να θυμάστε πως το «πείραγμα» μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκφοβισμό αν συμβαίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο όταν το παιδί αισθανθεί ότι οι πράξεις των άλλων δεν διέπονται από αστείο και δεν γίνονται μέσα στα όρια του παιχνιδιού θα πρέπει να το μοιράζεται με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του.