Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία από το Κατ’ Οίκον Νοσηλεία Λακωνίας

Ενημερωτική δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού πραγματοποίησε το εξειδικευμένο προσωπικό του τμήματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σπάρτης, του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ομάδα της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» βρέθηκε αυτή την φορά σε κεντρικό σημείο της Ελαφονήσου και ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής για τις δράσεις που πραγματοποιεί το Κατ’ Οίκον Τμήμα του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μοίρασε σχετικά έντυπα και απάντησε σε ερωτήματα για θέματα ψυχικής υγείας που απασχολούσαν τους παρευρισκόμενους, όπως φοβίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και άγχος.

Η τοπική κοινότητα δείχνει έντονα το ενδιαφέρον της για θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης και εξειδικευμένης υποστήριξης και έτσι το προσωπικό της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας.

Το τμήμα Κατ’ οίκον Νοσηλεία Λακωνίας της ΜΚΟ “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”, που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου – ΕΣΠΑ 2014-2020, αφορά υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσίες κατ΄οίκον νοσηλείας ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Η θεραπευτική ομάδα του επισκέπτεται όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, παρέχοντας δωρεάν κατ΄ οίκον υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές διαταραχές, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών τους.

Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα του Τμήματος αποτελείται από έναν Ψυχίατρο, μια Ψυχολόγο, μια Κοινωνική Λειτουργό και μια Νοσηλεύτρια. Οι υπηρεσίες της ομάδας αφορούν ψυχιατρική υποστήριξη (διάγνωση, ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία), ψυχοθεραπευτική υποστήριξη (ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία σε ωφελούμενους και σε οικεία πρόσωπα), κοινωνική υποστήριξη (προνοιακά, κοινοτική δράση, ενημέρωση & ευαισθητοποίηση) νοσηλευτική υποστήριξη (νοσηλευτική φροντίδα, εκτίμηση φαρμακευτικής αγωγής, ανάπτυξη δεξιοτήτων, συμβουλευτική αυτοφροντίδας και αυτόνομης διαβίωσης).