Δράσεις για τον σχολικό εκφοβισμό από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας

Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση  βίας  μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και την αποφυγή παρομοίων περιστατικών, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Παλαμά, πραγματοποίησαν ομιλία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά.

Η δράση πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα το Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου από την Ψυχολόγο της Κινητής Μονάδας Καρδίτσας κα Στάμου Ειρήνη και από την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Υγείας Παλαμά κα Αρχοντούλη Σοφία.

Εκτός των άλλων τονίσθηκε πόσο σημαντικό είναι  το παιδί να αισθανθεί ότι έχει στήριγμα τους γονείς του και το σχολείο, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται, να έχουν το θάρρος της γνώμης και να μάθουν να «μιλούν».

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών που καλούνται να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της βίας, η ενθάρρυνση των νέων για την συμμετοχή τους στα κοινά και στον αθλητισμό, η προβολή σωστών προτύπων συμπεριφοράς, αλλά και η συνεργασία με φορείς που αγωνίζονται για την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας.

Την Εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί   χαιρέτησε η κα Ντιβέρη Παναγιώτα Σχολική Σύμβουλος της 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Καρδίτσας.