Διαδραστική ομιλία από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας

Το επιστημονικό προσωπικό της  Κινητής Μονάδας  Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας  του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποίησε ομιλία διαδραστικού τύπου σε  μαθητές και γονείς του Δημοτικού Σχολείου Ιτέας.

Diadrastiki Omilia_Karditsa1Συγκεκριμένα, η Ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Καρδίτσας,  κυρία Ειρήνη Στάμου και η Κοινωνική Λειτουργός κ Ιωάννα Χιώτη, ενημέρωσαν  μαθητές και γονείς με στόχο την  επαγρύπνηση όλων με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι εκδήλωσης βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Με τον όρο «Εκφοβισμός στο Σχολείο» (school bullying), περιγράφουμε μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται συστηματική και εσκεμμένη βία καθώς και επιθετική συμπεριφορά που αποσκοπεί στην δημιουργία σωματικού και ψυχικού πόνου μέσα στον σχολικό χώρο.  Εκεί ισχύει ο νόμος του ισχυρού μαθητή,  απέναντι στον αδύναμο, που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.  Η ενδοσχολική βία όμως, φαίνεται να είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, καθώς εκτός από τον θύτη και το θύμα, υπάρχουν και παρατηρητές εντός του σχολικού χώρου, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Η ενδοσχολική βία είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.  Μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό  και οποιοιδήποτε εργάζονται σε σχολικό χώρο, είναι ασυγχώρητο να ολιγωρούν μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς κανένας δεν ξέρει, δεν μπορεί να είναι σίγουρος, και δε φαντάζεται που μπορεί να οδηγήσουν. Ας μην ξεχνάμε πως Το «πείραγμα» μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκφοβισμό αν συμβαίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο όταν το παιδί αισθανθεί ότι οι πράξεις των άλλων δεν διέπονται από αστείο και δεν γίνονται μέσα στα όρια του παιχνιδιού.