Ενημερωτική δράση με θέμα «Ψυχική Υγεία και Καρκίνος» από το Κατ’ Οίκον Τμήμα Νοσηλείας Λακωνίας της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ»

Πραγματοποιήθηκε η τέταρτη κατά σειρά ενημερωτική δράση με θέμα «Ψυχική Υγεία και Καρκίνος» από το Κατ’ Οίκον Τμήμα Νοσηλείας Λακωνίας σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σπάρτης και του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου. 

Στην ενημερωτική δράση αναλύθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ”, καθώς και ζητήματα ψυχικής υγείας, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης και εξειδικευμένης υποστήριξης, όπως η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού και το άγχος. 

Η τοπική κοινότητα δείχνει έντονο ενδιαφέρον σε τέτοια ζητήματα. Γι’ αυτό το λόγο, το προσωπικό του Κατ’ Οίκον Τμήματος Νοσηλείας θα βρίσκεται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στην Κεντρική Πλατεία Σπάρτης με σκοπό την στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας, καθώς και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες. 

Το τμήμα Κατ’ οίκον Νοσηλεία Λακωνίας της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ”, που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου – ΕΣΠΑ 2014-2020, αφορά υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσίες κατ΄οίκον νοσηλείας ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Η θεραπευτική ομάδα του επισκέπτεται όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, παρέχοντας δωρεάν κατ΄ οίκον υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές διαταραχές, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών τους. 

Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα του Τμήματος αποτελείται από έναν Ψυχίατρο, μια Ψυχολόγο, μια Κοινωνική Λειτουργό και μια Νοσηλεύτρια. Οι υπηρεσίες της ομάδας αφορούν ψυχιατρική υποστήριξη (διάγνωση, ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία), ψυχοθεραπευτική υποστήριξη (ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία σε ωφελούμενους και σε οικεία πρόσωπα), κοινωνική υποστήριξη (προνοιακά, κοινοτική δράση, ενημέρωση & ευαισθητοποίηση) νοσηλευτική υποστήριξη (νοσηλευτική φροντίδα, εκτίμηση φαρμακευτικής αγωγής, ανάπτυξη δεξιοτήτων, συμβουλευτική αυτοφροντίδας και αυτόνομης διαβίωσης).