«Η οικογένεια στηρίΖΕΙ»

Ημερίδα με θέμα «Η οικογένεια στηρίΖΕΙ» πραγματοποιήθηκε στην Νεάπολη. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Νεάπολης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού “ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και το Οικοτροφείο «Αρετούσα» της ΑΜΚΕ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου  που ανταποκρίθηκε άμεσα και υποστήριξε από την αρχή την διεξαγωγή της ημερίδας.

Αφορμή για την πραγματοποίησή της στάθηκε η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας, η οποία καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Σκοπός της ημερίδας ήταν  να αναδειχτεί ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζει η οικογένεια, καθώς αυτός δεν περιορίζεται μόνο στην ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών. Η οικογένεια δεν τρέφει και φροντίζει μόνο τα μέλη της, αλλά επηρεάζει σημαντικά και τη ζωή όλων των εμπλεκόμενων, καθώς οι σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα σε αυτή καθορίζουν τη ζωή τους.

Η ημερίδα είχε τρεις κύριες θεματικές ενότητες, όπου στην κάθε μια οι ομιλητές  παρουσίασαν εξαιρετικές εισηγήσεις:

  • Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Οικογένεια και Ψυχική Υγεία» αναφέρθηκε στο πώς η οικογένεια συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και διαχειρίζεται την ψυχική ασθένεια στους κόλπους της και την αναγκαιότητα ύπαρξης φορέων υποστήριξης και καθοδήγησης αυτής, καθώς και εθελοντών, ώστε να συμπληρώσουν το έργο της οικογένειας. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διαχείριση από τους γονείς της δύσκολης περιόδου της εφηβείας.
  • Η δεύτερη ενότητα με τίτλο «Οικογένεια και παιδί» αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας οικογένειας και σχολείου τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης αναγνωρίζοντας πως η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο χώρο μάθησης για το παιδί. Επίσης αναφέρθηκε έρευνα σχετική με την επίδραση της γονικής απώλειας στην εμφάνιση κατάθλιψης και τη σημασία της οικογένειας στην πρόληψη αυτής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της προσωπικής εμπειρίας μιας μητέρας παιδιού με αναπηρία.
  • Στην τρίτη ενότητα με θέμα «Οικογένεια και Τρίτη Ηλικία»  τονίστηκε η αξία της τρίτης ηλικίας αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία αντιμετωπίζει τους γέροντες και πώς μέσα από την ποιμαντική και την θεολογία προσπαθεί να στηρίξει ψυχολογικά τα ευλογημένα γηρατειά. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι προνοιακές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Στη συνέχεια δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές που έχουν επέλθει λόγω των οικονομικών συνθηκών στους ρόλους των μελών της οικογένειας και πώς επηρεάζονται οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι καλούνται να υποστηρίξουν οικονομικά τα παιδιά τους και δόθηκε ένας εναλλακτικός τρόπος αρμονικής συνύπαρξης των μελών της οικογένιας μέσα από την υιοθέτηση μιας υπεύθυνης στάσης από όλους.

Από όλες τις παραπάνω ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν, διαφαίνεται η σπουδαιότητα του ρόλου της οικογένειας, καθώς αποτελεί το φυσικό περιβάλλον του ατόμου και ταυτόχρονα το κύριο υποστηρικτικό σύστημα και η βασική πηγή φροντίδας για όλες τις ηλικίες.