10 χρόνια ζωής «κόβει» η βία στα παιδιά

Περίπου 10 χρόνια λιγότερο ζουν οι ενήλικες που έχουν υποστεί βία κατά την παιδική τους ηλικία, αποδεικνύει μελέτη του Πανεπιστημίου Ντιουκ.

Αυτό συμβαίνει γιατί η βία προκαλεί φθορές στο DNA, παρόμοιες με αυτές του γήρατος κι έτσι εξηγείται γιατί τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψυχικά και σωματικά νοσήματα γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η έρευνα διεξήχθη επί σειρά ετών σε 118 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων και των δύο φύλων, τα οποία έπεφταν θύματα σωματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης στις ηλικίες 5-10 ετών. Διαπιστώθηκε ότι η βία προκαλεί ταχύτερη βράχυνση των τελομερών τους, δηλ των προστατευτικών δομών των χρωμοσωμάτων. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή γίνονται λίγο πιο κοντά, με αποτέλεσμα ύστερα από 50 έως 60 κυτταρικές διαιρέσεις, να έχουν κοντύνει τόσο πολύ, ώστε το κύτταρο να μπαίνει σε κατάσταση γήρατος και τελικά να πεθαίνει.

Σε συνδυασμό με προηγούμενες μελέτες που έχουν αποδείξει ότι η βράχυνση των τελομερών παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες νοσήσεως αλλά και θανάτου σε νεώτερη ηλικία, αποδεικνύεται ότι η βία επιδρά αρνητικά στη βιολογική ηλικία.

Οι ερευνητές, μέσω συνεντεύξεων κατέγραψαν την έκθεσή των παιδιών στην βία στις ηλικίες 5, 7 και 10 ετών, αξιολογώντας τρία είδη: την οικογενειακή (αυτήν ανάμεσα στη μητέρα και τον σύντροφό της), την σωματική κακοποίηση των ίδιων των παιδιών και το αν έπεφταν θύματα βίας στο σχολικό περίγυρο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όσο περισσότερα είδη βίας είχαν ασκηθεί σε ένα παιδί, τόσο πιο γρήγορα κόνταιναν τα τελομερή του.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το στρες που προκαλεί η βία στα παιδιά, επιταχύνει τη συρρίκνωση των τελομερών και έτσι την κυτταρική γήρανση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άινταν Σάλεβ.

Ο δρ Σάλεβ υπολόγισε ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν στα τελομερή των παιδιών που είχαν υποστεί βία, σημαίνουν ότι έχουν χάσει 7 έως 10 χρόνια ζωής, σε σύγκριση με όσα παιδιά μεγάλωσαν σε περιβάλλον γεμάτο αγάπη.