Στον μέσο όρο της ΕΕ η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, ελλειπής των ενηλίκων Ελλήνων

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη των βρεφών και των παιδιών στην Ελλάδα, φτάνοντας στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, οι ενήλικες δεν είναι καλυμμένοι από παθήσεις όπως προβλέπεται κανονικά από το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού, καθώς δεν έχουν κάνει όλα τα εμβόλια.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή Παιδιατρική και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδα Εμβολιασμού (21-27 Απριλίου).

Ειδικότερα, ενώ όπως προαναφέρθηκε παιδιά και βρέφη είναι εμβολιασμένα σε μεγάλο ποσοστό, τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ενηλίκων είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και αυτό αφορά σε όλα τα κυκλοφορούντα εμβόλια, ενώ οι Έλληνες έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία η έλλειψη φυσικής άσκησης.

Η αντίφαση αυτή καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας, τόσο για λόγους ατομικής προστασίας όσο και για την πρόληψη της διασποράς των διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ των ασθενών τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης, αλλά και το πανδημικό, ήταν 18,6% και 13,81% αντίστοιχα.

Όπως εξήγησε ο κ.Κωνσταντόπουλος, στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νόσο ή ισόβια αναπηρία.

Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν, όπως για παράδειγμα η παρωτίτιδα που ενώ κάθε χρόνο αποτελούσε την αιτία για 152.209 θανάτους μόνο στις Η.Π.Α, πλέον καταγράφονται μόνο 236.

Αυτό το γεγονός οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι πια απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η πρόληψή τους μέσω του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες (π.χ. Γρίπη, Πνευμονιόκοκκος, Ηπατίτιδα, Τέτανος, Ερυθρά κ.α).

Για τους λόγους αυτούς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην περιοδική αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών(Ε.Π.Ε.) και ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες θεώρησε σκόπιμο να αναθεωρήσει το ήδη υπάρχον Ε.Π.Ε. για τα παιδιά και να καταρτίσει το Πρόγραμμα Εμβολιασμών εφήβων και ενηλίκων και για τη χώρα μας ώστε να υπάρχουν ενιαίοι «πίνακες αναφοράς» για τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (και γενικά για τους επαγγελματίες Υγείας) και να εφαρμόζεται ένα «ενιαίο πρόγραμμα εμβολιασμών» για τα παιδιά και για τους ενήλικες.

Τα εμβόλια που προτείνονται βάσει αυτών αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Πηγή: health.in.gr