Χριστουγεννιάτικες δράσεις στο “Καρέλλειο” 

Λίγες μέρες πριν την έλευση των Χριστουγέννων και οι εορταστικές δράσεις βρίσκονται στο καθημερινό πρόγραμμα του “Καρέλλειου” Πρότυπου Κέντρου Alzheimer του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ‘’ΑΠΟΣΤΟΛΗ’’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την Μονάδα του “Καρέλλειου» επισκέφθηκε η εθελοντική ομάδα χορωδίας του Δήμου Χαλανδρίου και μαζί με τους επωφελούμενους τραγούδησαν τα κάλαντα καθώς και παλιά αγαπημένα τραγούδια. Στη συνέχεια, οι επωφελούμενοι έφτιαξαν υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού χριστουγεννιάτικα κουλουράκια.

Η εορταστική εβδομάδα συνεχίστηκε στο «Καρέλλειο» με την γιορτή της μουσικοθεραπείας για τα Χριστούγεννα. Οι επωφελούμενοι τραγούδησαν τα κάλαντα και άλλα αγαπημένα τραγούδια, υπό τους ήχους της κιθάρας του μουσικοθεραπευτή κ. Μιχάλη Τόμπλερ, παίζοντας παράλληλα τα δικά τους μουσικά όργανα. Η ακρόαση οικείας μουσικής επιδρά θετικά στα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας, ξυπνά αναμνήσεις και ενισχύει την έκφραση των συναισθημάτων. Στο τέλος της γιορτής, αντάλλαξαν όλοι μαζί ευχές και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι η αναβίωση των γιορτινών εθίμων που μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στα άτομα με άνοια. Οι γνώριμες διαδικασίες, τα παραδοσιακά τραγούδια και οι μυρωδιές κινητοποιούν τις αισθήσεις και δημιουργούν παράλληλα ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευχαρίστησης.