Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τίμησε τη μνήμη του ομογενή Ιωάννη Σαντίκου που δώρισε πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών -το Μετάλλιο Α΄ Τάξεως του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου– απένειμε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στην κ. Rebecca Brune, Πρόεδρο και COO του «The San Antonio Area Foundation», τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα ομογενή Ιωάννου Λ. Σαντίκου (John L. Santikos), ο οποίος διέθεσε το σύνολο της περιουσίας του προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων του «IOCC» και της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».

Ο σπουδαίος Έλληνας επιχειρηματίας, δημιουργός ενός κινηματογράφου και μιας αυτοκρατορίας ακινήτων στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2014. Ρητή επιθυμία του ήταν ποσοστό από τα κέρδη των επιχειρήσεων του, τα οποία διαχειρίζεται ετησίως το Ίδρυμα «The San Antonio Area Foundation», να δίδεται στον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό «International Orthodox Christian Charities (IOCC)», ο οποίος με τη σειρά του υλοποιεί προγράμματα και στην Ελλάδα μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέλημα του Ιωάννη Σαντίκου ήταν να διαθέσει την περιουσία με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίξει ανθρώπους που το είχαν ανάγκη και στη χώρα καταγωγής του.

Κατά την παράδοση του μεταλλίου, o Αρχιεπίσκοπος εξήρε την φιλανθρωπική προσφορά του Ιωάννη Λ. Σαντίκου λέγοντας ότι «αποτελεί τιμή αλλά και χρέος για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να τιμήσει τη μνήμη και το φιλανθρωπικό παράδειγμα ενός μεγάλου Έλληνα, ο οποίος δεν λησμόνησε ποτέ τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, Λούϊ Σαντίκου, και μετά θάνατον συνεχίζει να βοηθάει την Πατρίδα των προγόνων του».

Από την πλευρά της η κ. Rebecca Brune, βαθύτατα συγκινημένη τόνισε πως το φιλανθρωπικό Ίδρυμα, που διαχειρίζεται την διαθήκη του Ευεργέτη έχει την τιμή και την χαρά να συμβάλει σε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό έργο, το οποίο επιτελείται δια της συνεργασίας του IOCC και της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», και υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας, τιμώντας τη μνήμη και την επιθυμία του Ευεργέτη.

«Η οικονομική συμβολή του IOCC, η τεχνογνωσία και η πολύχρονη εμπειρία του σε διεθνές επίπεδο προσφέρει σημαντική ώθηση και δυναμική στα προγράμματα της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» και μας βοηθά να ανταποκριθούμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τα διευθυντικά στελέχη του IOCC, τον κ. Μάρκο Σταυρόπουλο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον κ. Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου, Εκτελεστικό Διευθυντή, την κ. Αναστασία Mason, Διευθύντρια Προγραμμάτων και την κ. Β. Mihajlovic, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ευρώπης, για την πολύτιμη ενίσχυση που προσφέρει ο IOCC στην Ελλάδα, από το 2012 μέχρι σήμερα, μέσω της συνεργασίας του με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Τα στελέχη του IOCC πραγματοποίησαν επισκέψεις εργασίας σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», συνομίλησαν με επωφελούμενους και πληροφορήθηκαν τις συνεχιζόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Επίσκεψη πραγματοποίησαν και στο Μάτι, όπου η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», με τη συνδρομή της Ελληνικής Ομογένειας μέσω του IOCC, συνεχίζει να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους πυρόπληκτους των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνος.  Στη μόνιμη κατοικία μιας οικογένειας με δύο παιδιά, η οποία έχασε όλα τα υπάρχοντά της στις φλόγες, η μητέρα τους είπε: «Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας, αλλά κυρίως εκ μέρους των παιδιών μου, του Λουκά και του Θανάση! Σας ευχαριστώ για το χαμόγελο και την ανακούφιση που είδα στα πρόσωπα τους. Τα μαθήματα που διδασκόμαστε όλοι μας μέσα από αυτή τη δοκιμασία είναι σπουδαία».