Εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος το πρώτο Κοινωνικό Ιατρείο της «Αποστολής»

Τα εγκαίνια του πρώτου Κοινωνικού Ιατρείου Αποστολής τέλεσε σήμερα στις 7:00 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ σε μια από κοινού προσπάθεια με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να στηρίξουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες .

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Γενικός Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Με σκοπό τη συμπαράσταση και τη πλήρη στήριξη σε  χιλιάδες ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες η «Αποστολή» ξεκινά τη λειτουργία του πρώτου Κοινωνικού Ιατρείου παρέχοντας πρωτοβάθμια υγεία φροντίδας. Κανένας χωρίς φαγητό  γιατρό και φάρμακο είναι ο άξονας , η κατευθυντήρια γραμμή και το σημείο αναφοράς  που εντάσσεται στις κοινωνικές παρεμβάσεις που υλοποιεί η «Αποστολή» σε πιστή εκτέλεση των εντολών του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου.

Στη σημερινή τελετή των εγκαινίων υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας από τον  Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ως Πρόεδρος της «Αποστολής» και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιου Πατούλη με δράσεις που περιλαμβάνουν πέραν της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και τη λειτουργία με εθελοντές ιατρούς του ΙΣΑ των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας που διαθέτει η «Αποστολή».

Συγκεκριμένα οριοθετείται αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη, στο  σύνολο των δραστηριοτήτων για τη διατήρηση και τη προαγωγή της υγείας χιλιάδων πολιτών που λόγω της ανεργίας και της οικονομικής δυσχέρειας έχουν αποκλειστεί από την πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ειδικότερα στην παροχή ιατρικής βοήθειας και κοινωνικής προσφοράς σε εκατοντάδες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού μας. Ανασφάλιστοι, άστεγοι,  μετανάστες, αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερες δεξιότητες, αλλά και όλοι όσοι προστρέχουν στη στήριξη, θα βρουν την αναγκαία υποδομή, την εξειδικευμένη φροντίδα και την υπεύθυνη στήριξη μέσα από τη συνεργασία του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Το Ιατρείο θα στεγάζεται στο κτίριο του ΙΣΑ στην οδό Σεβαστουπόλεως 113  (διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος) και θα παρέχει με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ενήλικες και παιδιά, συγκεκριμένες ώρες και μέρες την εβδομάδα.  Κλινική Εξέταση και Παρακολούθηση από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων – Ιατρικό Φάκελο –Χορήγηση Φαρμάκων – Παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του  ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ καθώς και ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ (Βασικός εμβολιασμός παιδιών –εφήβων και  εμβολιασμοί ενήλικων-ηλικιωμένων).

Μεταξύ άλλων  στο Σύμφωνο Συνεργασίας περιλαμβάνεται:

i) η δημιουργία γραφείου  της  «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ»  εντός του ΙΣΑ για την διεκπεραίωση λειτουργικών υπηρεσιών και αναγκών του ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ με προσωπικό από την φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ii) η δυνατότητα παροχής κατάλληλου χώρου για την  επιμόρφωση ιερέων και στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

iii) η δυνατότητα από κοινού διοργάνωσης σεμιναρίων, ημερίδων, διαλέξεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, παραγωγής και διανομής έντυπου ενημερωτικού υλικού και εκπόνησης κοινού  προγράμματος με γνώμονα την υγεία των συνανθρώπων μας και

iv) η συνεργασία με συναρμόδιους και παρεμφερείς φορείς , οργανισμούς, υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εταιρείες φαρμακευτικές, συλλόγους (Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ΕΟΦ κ.α.), σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (Επιτροπές Ευρωπαϊκής Ένωσης Π.Ο.Υ. κ.α.), με γνώμονα την αποτελεσματικότερη απόδοση της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας.

 

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του, εξέφρασε την αγωνία του για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας αναρωτώμενος: « άραγε οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι μόνο  για εμάς ή μήπως υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας;  πως αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα παιδιά που θα γεννηθούν αύριο;» Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας  λέγοντας: « αυτός ο τόπος έχει γνωρίσει πάρα πολλές περιπέτειες και κρίσεις. Η ανοχή του όμως ήταν απαράμιλλη. Σήμερα πρέπει να αναζητήσουμε το μυστικό της συνεργασίας. Να ξεχάσουμε όσα μας διαιρούν και απομακρύνουν τον ένα από τον άλλο και να αναζητήσουμε τα κοινά εκείνα που μας ενώνουν. Αυτός ο λαός ο ταλαιπωρημένος πρόσθεσε, έχει πολύ δύναμη μέσα του θέλει όμως πρότυπα. Ανθρώπους που τους εμπιστεύεται. Ανθρώπους που όταν δίνει την ψυχή του ξέρει ότι θα το αξιοποιήσουν και δεν θα πάνε χαμένες οι προσπάθειες». Για το έργο που εγκαινίασε επεσήμανε: « στην εποχή μας είναι πολλοί αυτοί που αρέσκονται στις περιγραφές. Είναι πολλοί αυτοί που κάθονται στον καναπέ και κάνουν σχόλια, επικρίσεις και κατακρίσεις. Σήμερα με αυτό το έργο φύγαμε από τις περιγραφές και είμαστε στην πράξη. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα σκοπό κοινό τον άνθρωπο που σήμερα δυσκολεύεται, που υποφέρει».

 

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις δράσεις του φιλανθρωπικού οργανισμού επισημαίνοντας την παρότρυνση του Μακαριωτάτου ‘’να εστιάζει η ψυχή μας, η καρδιά μας στην αξία του προσώπου, στην αξία εκείνου που υποφέρει’’. Τέλος κάλεσε όλους σε πανστρατιά προκειμένου να βοηθήσουν ν’ αλλάξει η ζωή μας.

 

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσε «Εκκλησία και Επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια ισχυρή συμμαχία, μια κοινή προσπάθεια στήριξης των συνανθρώπων μας,  μέσα από την έμπρακτη ιατρική διακονία στον ανήμπορο άρρωστο συνάνθρωπό μας. Το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που σήμερα εγκαινιάζουμε,  είναι έτοιμο να προσφέρει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας (ενήλικες και παιδιά) που έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης λόγω ανεργίας ή κλεισίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Η ενημέρωση, η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική ιατρική και η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι οι βασικοί άξονες λειτουργίας του Ιατρείου αυτού. Για πρώτη φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος όλης της Ελλάδας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, συμπράττει με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο έργο της Ορθοδοξίας που δίνει δύναμη στους αδύναμους και δυναμική στους δυνατούς. Με τη βοήθεια του Θεού, με την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ .Ιερώνυμου, αλλά και με τη δύναμη που μας δίνουν, τόσο η δική σας παρουσία απόψε ,όσο και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών ιατρών που ήδη έχουν θέσει τον εαυτό τους αφιλοκερδώς στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε το στόχο που από κοινού θέσαμε όταν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Κάθε ανθρώπινη ζωή, και η ιατρική συνείδηση με καθετί που απειλεί αυτή τη ζωή. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι η δημιουργία αυτής της πρότυπης κοινωνικής δομής, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ή θα έπρεπε να προσφέρουν, οι κρατικές δομές παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Δεν είναι σκοπός μας, να υποκαταστήσουμε το Κράτος. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε τη βασική πρωτοβάθμια περίθαλψη στους χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς γιατρό και φάρμακα. Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, που έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν εν μια νυκτί στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση σε καμιά δομή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Γιατί ως Λειτουργοί της Υγείας, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από τον καθένα, ότι  οι άρρωστοι ΔΕΝ είναι αριθμοί…είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και στη θέση αυτών των ανθρώπων που σήμερα αγκαλιάζουμε, αύριο μπορεί να βρεθεί ο καθένας από μας».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης,  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλατζής,  εκπρόσωποι Κομμάτων, Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και πλήθος κόσμου.