Γραμμή Επειγόντων Περιστατικών & Δωδεκάλογος καλής στοματικής υγείας εν όψει διακοπών από την Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής

Πρωτοβουλίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών για έκτακτα περιστατικά αναπτύσσει οΟδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ), θέτοντας στη διάθεση του κοινού τη Γραμμή Επειγόντων Περιστατικών, που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια για τον μήνα Αύγουστο.

Συνολικά, μέσω της Γραμμής έχουν αντιμετωπισθεί περισσότερα από 10.000 περιστατικά.

Στη Γραμμή συμμετέχουν Οδοντίατροι της Αττικής, οι οποίοι εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά ασθενών από 1η Αυγούστου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους οδοντιάτρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, είτε στα τηλέφωνα του Συλλόγου 2103821109 (8.30 το πρωί με 3.30 το απόγευμα) τις εργάσιμες ημέρες, είτε από το site του ΟΣΑ (www.osanet.gr).

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, πάντως εξέδωσε και έναν δωδεκάλογο για καλή στοματική υγεία.

1. Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στις αποσκευές σας και την οδοντόβουρτσα (κανονικού μεγέθους ή ταξιδιωτική).

2. Πριν ξεκινήσετε για διακοπές επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα εκτάκτων περιστατικών.

3. Μπορείτε και πρέπει να τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά

4. Περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα τυποποιημένα snacks (γαριδάκια, πατατάκια κ.λ.π.).

5. Περιορίστε την κατανάλωση σοκολατών, καραμελών, παγωτών, και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λ.π.).

6. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

7. Βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές τη ημέρα, έστω και αν ταξιδεύετε

8. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δέντρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.

9. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους τη θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.

10. Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, τα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Εάν μεν έχουν απλά αλλάξει θέση, πιέστε τα στην αρχική και επισκεφθείτε τον πλησιέστερο οδοντίατρο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα, φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επειγόντως επισκεφθείτε οδοντίατρο.

11. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σαν εργαλείο για διάφορες δουλειές (λύσιμο κόμπων, κόψιμο σπάγγων, σπάσιμο ξηρών καρπών και άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων ή ποτών).

12. Μετά το τέλος των διακοπών και πριν από το ξεκίνημα των σχολείων, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των διαφόρων προβλημάτων.

Πηγή: nooz.gr