Το Αριστείο «Άθλος Ευεργεσίας» απονεμήθηκε στην «Αποστολή» από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών

Το Αριστείο «Άθλος Ευεργεσίας» απονεμήθηκε σήμερα από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ευεργετική του δράση και το πολυδιάστατο κοινωνικό του έργο.

Ως γνωστόν δια του ΠΔ 1/2008 έχει θεσπιστεί ως ημέρα μνήμης και τιμής των Eθνικών Eυεργετών η 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών ως επιστημονική εταιρεία που ερευνά, μελετά, αναδεικνύει και προβάλλει το έργο του Ελληνικού Ευεργετισμού στο διάβα της Ελληνικής Ιστoρίας, έχει θεσπίσει από το 2008 τον κύκλο συμποσίων με γενικό τίτλο «Ο θεσμός της Ευεργεσίας από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα» και ειδική θεματική ενότητα για το φετινό Ε’ κύκλο συμποσίων:
«Άθλος Ευεργεσίας Εθνική και Οικουμενική Ενόραση».

Το συμπόσιο έχει σκοπό την ανάδειξη και προβολή του έργου των Eθνικών Eυεργετών, ως πρότυπο δείγμα γραφής στην αναζήτηση νέων ευεργετών στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε. Σήμερα στις 10.30 στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αμαλίας 8, 1ος όροφος, σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση έγινε η επίσημη έναρξη της καμπάνιας «Κτίζοντας μια νέα Ελλάδα και έναν καλύτερο κόσμο μέσω της Ευεργεσίας» όπου ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» παρουσίασε το θέμα: «Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας».

Στη διάρκεια του συμποσίου πέραν της «Αποστολής»απονεμήθηκαν αριστεία στην Ιερά Μονή Ασωμάτων – Πετράκη, το αριστείο παρέλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, στο Ίδρυμα Ρέστη, το αριστείο παρέλαβε η κ. Κάτια Ρέστη, Συνιδρύτρια Ιδρύματος Σταμάτη Ρέστη, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το αριστείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης.

Αφού παρέλαβε ο κ. Δήμτσας το Αριστείο, μετέφερε τις ευχές και ευχαριστίες του ΜακαριωτάτουΑρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ευεργετών και στη συνέχεια σε ομιλία του ανέπτυξε τις φιλανθρωπικές δράσεις της «Αποστολής» η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου μας και οριοθέτησε τη δυναμική του φιλανθρωπικού και προνοιακού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δήμτσας, επεσήμανε: « Το αριστείο αυτό αφού ευχαριστήσω θερμά την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών είναι η επιβράβευση, η αναγνώριση όλων αυτών των ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα μας , ο ανώνυμος πολίτης, που βραβεύεται σήμερα αλλά και οι πολύτιμοι συνεργάτες και υποστηρικτές μας που συνοδοιπόροι στο όραμα του Οργανισμού αποτελούν τα στηρίγματα, όπου η «Αποστολή» πραγματώνει και ολοκληρώνει ένα τεράστιο δίχτυ κοινωνικής προστασίας σήμερα. Επιτρέψτε μου ν’ αναφέρω ξεχωριστά όπως μοναδική και ξεχωριστή είναι και η προσφορά τους, το Πατριαρχείο Ρωσίας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ιδιαίτερη μνεία οφείλω στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου που παρά τις αντιξοότητες στηρίζει με απόλυτη συνέπεια το επισιτιστικό μας έργο, την ΟΠΑΠ Α.Ε., την ΑΤΕbank,το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το ΣΚΑΙ με το πρόγραμμα «Όλοι μαζί μπορούμε», τους Εφοπλιστές κ.Νικόλαο Φράγκο και κ. Παναγιώτη Τσάκο, τον κ. Λεωνίδα Παπαγεωργίου, τον IOCC, τους ΑΧΕΠΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., την ΔΕΗ Α.Ε., τον ΙΣΑ,τους συνεργάτες της «Αποστολής», και τόσους πολλούς άλλους χορηγούς από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι που βρίσκονται αρωγοί στον αγώνα μας ν’ ανακουφίσουμε τον συνάνθρωπό μας».

«… Η Εκκλησία πάντοτε υπήρξε φιλόστοργη μάνα του λαού. Έτσι και σήμερα που η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για την καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας, η Εκκλησία βρίσκεται δίπλα στα παιδιά της. Δημιούργησε ένα σύγχρονο κοινωνικό οργανισμό, ο οποίος άμεσα να μπορεί να ανταποκρίνεται στις συνεχώς διογκούμενες κοινωνικές ανάγκες.
Η Αποστολή κάτω από τις σαφείς οδηγίες τουΜακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, για ανακούφιση των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, με δράσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε οποιονδήποτε δυνατό πόρο και μέσο, που να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου μας, έχουμε δημιουργήσει δράσεις που αφορούν στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής συνοχής και της εκπαίδευσης των οικονομικά ασθενέστερων…»

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις του Οργανισμού με αναλυτικά στοιχεία όπως το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους δρόμους», « Η Εκκλησία στο Σπίτι», «Η Εκκλησία για τους Πολύτεκνους», Τα 3 Κοινωνικά Παντοπωλεία «Αποστολή Αγάπης», το «Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής» και τα παραρτήματα του, τα ακριτικά οδοιπορικά υγείας, το πρόγραμμα «Στοίχημα Ζωής» για τους ανήλικους μετανάστες, το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» με δομές, κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, κέντρα ημέρας υγείας, τηνολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Ασθενών μεAlzheimer και συναφείς παθήσεις στο Χαλάνδρι και τιςδύο νεοσύστατες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση ή με σύνδρομο Down.

Όσον αφορά στο τομέα του περιβάλλοντος, ο κ.Δήμτσας τόνισε: «σχεδιάζουμε τη δημιουργία περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου σε συνεργασία με το περιβαλλοντικό κέντρο της Ι.Α.Α. και την εφαρμογή περιβαλλοντικής διαχείρισης στα ακίνητα του φορέα μας.
Για τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες, έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο που αφορά την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Ιεράς Συνόδου.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, πραγματοποιούμε μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε μετανάστες και πρόσφυγες. Ακόμη, παρέχουμευποτροφίες παρακολούθησης μεταπτυχιακών τμημάτων σε Έλληνες, στο Athens Information Technology. Τέλος, με το πρόγραμμα «Έχω Αποστολή», ενισχύουμε με βιβλιακό υλικό σχολικές βιβλιοθήκες καθώς διαθέτουμε δωρεάν βιβλία και γραφική ύλη σε μαθητές ακριτικών περιοχών της Ελλάδος μας.
Με τις δράσεις μας , προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των συνανθρώπων μας και με μια φωνή λέμε ’’βοήθησε και εσύ να αλλάξει η ζωή μας’’».