Συμμετοχή Κέντρου Ημέρας Χίου στην Ημερίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπίΖΩ»

Το Σάββατο 3 Μαρτίου η κοινωνική λειτουργός του Κέντρο Ημέρας Χίου συμμετείχε με εισήγηση στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπίΖΩ» στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου στις 18:00 το απόγευμα.

Στην ημερίδα με τίτλο «Πες ΝΑΙ στη Ζωή» παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούσαν τον καρκίνο και τον κοινωνικό στιγματισμό, τα δικαιώματα του ασθενή με καρκίνο, τις κοινωνικές παροχές, τα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την απασχόληση, τη συμβολή του ψυχολόγου στην θεραπεία του ασθενή με καρκίνο αλλά και το ρόλο της οικογένειας του ασθενή καρκινοπαθή.

Η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Ημέρας Χίου παρουσίασε εισήγηση με θέμα την “Πρόληψη του Καρκίνου”.

Ο καρκίνος σήμερα αποτελεί την δεύτερη, κατά συχνότητα, ομάδα αιτιών θανάτου στον ευρωπαϊκό πληθυσμό ηλικίας 35 έως 64 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια το 2020 και οι νέες περιπτώσεις της νόσου να αυξηθούν στα 16 εκατομμύρια. Οι μισοί από τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν καρκίνο, θα χάσουν την ζωή τους από τη νόσο αυτή γιατί η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η πρόληψη, η ενημέρωση, η έγκαιρη αναγνώριση & διάγνωση καθώς και τα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, είναι τα μόνα όπλα της ανθρωπότητας έναντι του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, με την αποφυγή του καπνίσματος, την αποφυγή της παχυσαρκίας, την υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινό επίπεδο, την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με την αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, την αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Μέσω της πρόληψης, πολλά στοιχεία της υγείας μπορεί να βελτιωθούν και ορισμένοι τύποι καρκίνου να αποφευχθούν εάν υιοθετήσετε ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής. Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή!