Μετά τη Σύμη, τη Χάλκη και τη Νίσυρο οι άνθρωποι της «Αποστολής» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών βρέθηκαν στο ακριτικό Καστελόριζο

Στο Καστελόριζο βρίσκεται από το πρωί κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι άνθρωποι της «Αποστολής» και του Ι.Σ.Α. επισκέπτονται ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδος και αναζητούν λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Στο Καστελόριζο ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσας και ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης παρέδωσαν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και διαπίστωσαν τις ελλείψεις που υπάρχουν, ώστε πολύ σύντομα να τα αντιμετωπίσουν.

«Αυτό που κάνετε μας δίνει δύναμη και κουράγιο» επισήμανε κατά τη διάρκεια της υποδοχής τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος. «Μας κάνετε να μην αισθανόμαστε ξεχασμένοι και αποκομμένοι» τόνισε. Και συνέχισε: «Εύχομαι η μητέρα πατρίδα σήμερα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και σε εμάς, σʼ έναν κόσμο που φυλάει Θερμοπύλες. Ήρθατε καλοκαίρι. Ελάτε και χειμώνα. Ελάτε να αφουγκραστείτε και στα σπίτια μέσα τους ανθρώπους που ζουν και πως χτυπάει η καρδιά τους και πως νιώθουν από μοναξιά. Η παρουσία σας μας δίνει κουράγιο».

Ο κ. Χρυσόστομος, καταλήγοντας, κάλεσε όλους να μην ξεχνούν «την ακριτική αυτή γη της πατρίδας που χτυπά καρδιά ελληνική και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκες και υποφέρουν. Το Καστελόριζο δεν είναι ιπτάμενο νησί και οι κάτοικοί του δεν είναι αποδημητικά πτηνά του Αιγαίου».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Π. Πανηγύρης επισήμανε πως η επίσκεψή τους γέμισε χαρά όλους τους κατοίκους του νησιού. «Οι πολιτικοί», είπε, «δεν νοιάζονται. Περιμένουν από την Εκκλησία, όπως εσείς που μας στηρίζετε με ανθρωπιά, ώστε να παραμείνουμε εδώ και να μην πάρουμε τις οικογένειές μας να φύγουμε». «Το να μην αρρωστήσει κανείς αύριο είναι η αγωνία μας» τόνισε ο κ. Πανηγύρης. «Το να σώσεις μια ζωή μπαίνει στη σκέψη μας καθημερινά. Το πρόβλημα εστιάζεται στη μεταφορά του ασθενούς όταν χρειάζεται σε κάποιο νοσοκομείο. Έχουμε οικογένειες, μικρά παιδιά, που αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους» υπογράμμισε.

Ο κ. Πανηγύρης ζήτησε να μεταφέρουν την αγάπη τους στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «ο οποίος», όπως είπε, «είναι πάνω απʼ όλα άνθρωπος». «Το να ζει κανείς στο Καστελόριζο αποδεικνύει την αγάπη μας για την πατρίδα, όταν μας έχουν ζώσει τόσες φορές τουρκικά πλοία. Όμως είμαστε και παραμένουμε εδώ για να παραμείνει και το νησί ελληνικό» κατέληξε ο Δήμαρχος του νησιού.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσας μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο, όπως είπε, «μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εδώ σήμερα».

«Η καρδιά και η ψυχή μας χτυπάει στο Καστελόριζο. Χτυπάει στις ακριτικές περιοχές πιο έντονα αυτή την περίοδο, σε όλους τους ανθρώπους που κρατάνε Θερμοπύλες. Το Καστελόριζο είναι η είσοδος της Ευρώπης. Και αυτό δεν το καταλαβαίνουν πολύ ότι η Ευρώπη ξεκινά από μία ξεχασμένη περιοχή».

«Γιʼ αυτό βρισκόμαστε εδώ», κατέληξε ο κ. Δήμτσας. «Να δεσμευτούμε ότι θα είμαστε ενωμένοι αδέλφια για να προχωρήσουμε ενωμένοι όλοι μαζί, γιατί όλοι μαζί μπορούμε». Ο κ. Δήμτσας πρότεινε, τέλος, να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Καστελόριζο ώστε να υποστηρίζονται και όλα τα γύρω νησιά, πρόταση που έγινε δεκτή από όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γ. Πατούλης εξέφρασε στον δικό του χαιρετισμό την αγάπη και την εκτίμηση στο πρόσωπο των κατοίκων του Καστελόριζου «οι οποίοι καθημερινά φυλούν Θερμοπύλες. Εμείς κάνουμε το αυτονόητο, σας σφίγγουμε το χέρι, σας δίνουμε την αγάπη μέσα από την καρδιά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης διαπίστωσε την ανάγκη λειτουργίας ενός πολυδύναμου ιατρείου στο νησί αλλά και παρουσίας επιπλέον ιατρών. Υποσχέθηκε ότι μαζί με την «Αποστολή» θα βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούν στον τομέα της υγείας. «Όποιος θέλει να φυλάξει τα σύνορα πρέπει να έχει υγιείς πολίτες. Αυτό εμείς θα το κάνουμε μέσα από το Καστελόριζο» κατέληξε.