Η “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” στο πλευρό των γυναικών που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: “Ο Επαγγελματικός Ρόλος του Συντονιστή Υπηρεσιών Ανταπόκρισης στην Ενδοοικογενειακή και την Έμφυλη Βία. Στρατηγική Ηγεσία, Συνεργασίες, Ολιστική Ανταπόκριση” που συντόνισε η “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” στο πλαίσιο του προγράμματος “Συντονιστές Στρατηγικής Παρέμβασης Ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία” – “Certification and Qualification: Coordinators for Domestic Violence” CQ4DVCI που χρηματοδοτεί το ERASMUS+.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανέφερε ότι “η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, στα 11 χρόνια λειτουργίας της, έχει συστηματικά ανταποκριθεί στην ανάγκη για προστασία, συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση γυναικών και παιδιών μέσω των δομών ψυχικής υγείας της σ’ όλη την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η συνεισφορά της σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας θεωρείται δεδομένη”.

Το παρών έδωσαν επίσης, απευθύνοντας σχετικούς χαιρετισμούς, η κυρία Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κύριος Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, η κυρία Άννα Πάσχου Γιαννακού, Αντιδήμαρχος Πρόνοιας στο Δήμο Καλλιθέας, η κυρία Γεωργία Μπούρη, Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και η κυρία Αγάπη Τσίκλη, Υπεύθυνη Έργων KA2 του IKY/Erasmus+ Ελληνική Εθνική Αρχή.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το επιστημονικό έργο των εταίρων του προγράμματος αναφορικά με την σκιαγράφηση του επαγγελματικού ρόλου και των δεξιοτήτων του Συντονιστή. Αναφέρθηκε επίσης σε όλη την πορεία για την οριστικοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών των υποψήφιων Συντονιστών έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη (e-library) και e-forum για τους ερευνητές και τους επαγγελματίες του κοινωνικού χώρου, τα οποία φιλοξενούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CQ4DVCI. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το σχήμα πιστοποίησης για τον επαγγελματικό ρόλο του Συντονιστή με πανευρωπαϊκή ισχύ.

Τέλος, παρουσιάστηκαν η μεθοδολογία πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, την Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ρουμανία και την Λετονία με την ενεργή δραστηριοποίηση τοπικών και εθνικών σχημάτων διακυβέρνησης και συνεργασίας φορέων και Αρχών.

“Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι η ειλικρινής και στενή συνεργασία και δικτύωση εξειδικευμένων φορέων μπορεί να προσφέρει απτή υποστήριξη στις γυναίκες και τα κορίτσια θύματα, όπως και να ενδυναμώσει τους επαγγελματίες προς όφελος όλης της κοινωνίας” ανέφερε η Δρ. Βάσι Λεοντάρη, Διευθύντρια Προγραμμάτων της “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”.

Στην ημερίδα παρέστησαν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανήλικων καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το πρόγραμμα CQ4DVCI χρηματοδοτείται από το ERASMUS=+ μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) με συνεργαζόμενους εταίρους την ΑΠΟΣΤΟΛΗ, τη Δήμητρα ΚΕΕ ΑΕ και την ACTA στην Ελλάδα, τους Royal Borough οf Kensington & Chelsea και Standing & Together Against Domestic Violence στην Μ. Βρετανία, την Catharsis στη Ρουμανία και τη Diaconia Center of ELCL στην Λετονία.