Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» διευρύνει την εκπαιδευτική της δράση για τους Πρόσφυγες

Λέγεται ότι από δύσκολες καταστάσεις βγαίνει πάντα και κάποιο όφελος. Η πανδημία, πάντως, φαίνεται πως επιβεβαιώνει αυτή την ρήση και στον χώρο της  εκπαίδευσης.

Μέσα Μαρτίου 2020, ύστερα και από τις κυβερνητικές οδηγίες, η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αναγκάστηκε να σταματήσει την φυσική παρουσία στο Εκπαιδευτικό της Κέντρο, στο οποίο προσέφερε υπηρεσίες άτυπης εκπαίδευσης (μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών) καθώς και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες υποστήριξης (life skills και συμβουλευτική για επαγγελματική ένταξη). Η μεγάλη αυτή, για όλους μας, δοκιμασία και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, στις οποίες όλοι κληθήκαμε να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας, έδωσε την ευκαιρία να μετρήσουμε στάσεις, να εκτιμήσουμε καταστάσεις, να αναθεωρήσουμε εκτιμήσεις, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες, να προβληματιστούμε για όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα.

Μέσα στον ίδιο μήνα, η ομάδα του Εκπαιδευτικού Κέντρου κατόρθωσε να στήσει μία πρώτη προσπάθεια ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση κατανοώντας πλήρως ότι πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες σε μία ευάλωτη ομάδα χωρίς ιδιαίτερη πρόσβαση σε φτηνές υπηρεσίες διαδικτύου που κυρίως χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους έξυπνες συσκευές, όποιες κι αν ήταν αυτές (έξυπνα κινητά κλπ.), αλλά ταυτόχρονα γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να αφήσει τους ωφελούμενούς της σε απραξία και κοινωνική απομόνωση.

Πολύ γρήγορα προχωρήσαμε και σε υπηρεσίες σύγχρονης εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom και ήδη σύντομα βάζουμε σε εφαρμογή την δική μας  πλατφόρμα ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, έγινε προσπάθεια  δικτύωσης με άλλους κοινωνικούς φορείς, όπως ξενώνες, οργανώσεις και camps, με σκοπό να ενταχθούν οι ωφελούμενοι και εκείνων σε τμήματα και να παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικών και αγγλικών διαδικτυακά, σε μια περίοδο όπου οι σχολικές μονάδες και οι περισσότερες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές.

Αυτή τη στιγμή οι διαδικτυακές υπηρεσίες του Εκπαιδευτικού μας Κέντρου προσφέρονται σε 157 άτομα και συνεχώς δεχόμαστε νέες αιτήσεις που προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε. Αντικειμενικά, υπήρξαν και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, όμως όταν οι ανάγκες το απαιτούν, με επιμονή, σύστημα και αισιοδοξία, καταφέρνουμε και ξεπερνάμε τα εμπόδια.

Ένα μεγάλο χειροκρότημα λοιπόν, τόσο στους ωφελούμενούς μας, όσο και στο προσωπικό του Εκπαιδευτικού μας Κέντρου, που συνεχίζουν την προσπάθεια μέχρι και σήμερα και που ήδη προγραμματίζουν την επόμενη μέρα στο φυσικό μας χώρο λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.