Ενημερωτικές δράσεις για τη βία από το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Νέαπολης

Δράσεις και ομιλίες με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία κατά των γυναικών πραγματοποίησε το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Νεάπολης της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ“.

Σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου, το προσωπικό του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιήθηκε ομιλία στο ΚΑΠΗ Νεάπολης που αφορούσε την βία κατά των γυναικών. H βία κατά των γυναικών αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών. Σε αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών ήταν τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, όσο ο καρκίνος. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, το πολιτισμό ή τη θρησκεία. 

Επιπλέον, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Νεάπολης, σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Νεάπολης, διοργάνωσαν δράση στο χώρο του Επαγγελματικού Λυκείου Νεάπολης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους της ομιλίας ήταν τα παιδιά της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου, η διευθύντρια και οι καθηγητές του σχολείου. Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα powerpoint με το θεωρητικό κομμάτι καθώς και εικονογραφημένα βίντεο σχετικά με την βία και τον σχολικό εκφοβισμό, έγινε παρουσίαση του θέματος από την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Ημέρας, κυρία Μαριλένα Κοκολάκη, καθώς και δράση βιωματικού χαρακτήρα με την συνεργασία της Διευθύντριας του σχολείου, κυρίας Χρυσούλας Πατεράκη. 

Στο τέλος της δράσης, κάποιοι από τους συμμετέχοντες ζωγράφισαν ένα πανό με θέμα τη βία. Όπως επισημάνθηκε και στην δράση, απαιτείται μεγάλη, συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια από όλους (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς) για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτού του φαινομένου. 

Η συμμετοχή στις δράσεις που διοργάνωσε το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Λακωνίας της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον του κοινού υπήρξε εξίσου έκδηλο. Στο τέλος των ομιλιών, διατυπώθηκε πλήθος ερωτημάτων, που αποτέλεσε αφορμή για μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Τέλος, προτάθηκαν νέα θέματα προς συζήτηση από τους συμμετέχοντες για τον επόμενο κύκλο ομιλιών τους προσεχείς μήνες.