Δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας στην Καρδίτσα

Το 1966 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη (στις 21 Μαρτίου 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών σε μια πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι όταν διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ) με σχετική απόφαση της ανακήρυξε την 21η Μαρτίου κάθε χρόνου ως ημέρα κατά του ρατσισμού.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2006, με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης καθιερώθηκε και γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down. Η σωστή ενημέρωση, η συνεχής καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η μέριμνα ώστε να δίνονται ευκαιρίες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με σύνδρομο Down, είναι καίριες δράσεις για την πραγματική τους ένταξη στην κοινωνία.

Με αφορμή τις δυο πολύ σημαντικές Παγκόσμιες Ημέρες, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Παλαμά, πραγματοποίησαν Ημερίδα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Παλαμά.

Η κα Αρχοντούλη Σοφία, Κοινωνική Λειτουργός στο Κέντρο Υγείας, ανέλυσε την έννοια του Ρατσισμού καθώς και την Πολυπολιτισμική Κοινωνία και εκπαίδευση.

Από την πλευρά της Κινητής Μονάδας, με την βοήθεια της κα Στάμου ειρήνης, Ψυχολόγου της Δομής, δόθηκαν κατευθύνσεις και συμβουλές για την αντιμετώπιση ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν και παρακολούθησαν ο κος Ιωσήφ Χρούμπ Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Παλαμά, ο Διευθυντής του Δημοτικού κος Απόστολος Παπαντίνας οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου και αρκετοί γονείς μετά από πρόσκληση που τους έγινε από το σύλλογο γονέων.