Δράσεις ευαισθητοποίησης Κέντρο Ημέρας Νεάπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer, το Κέντρο Ημέρας Νεάπολης της ΑΜΚΕ » Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer και συναφών διαταραχών του Νομού Λασιθίου και στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε θέματα άνοιας πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις:

Παρουσίαση του παραμυθιού » Αγαπημένη μου γιαγιά» σε παιδιά της πέμπτης και έκτης δημοτικού στα Α΄και Β΄Δημοτικά σχολεία Νεάπολης στις 21/9, 25/9 και 26/9 αντίστοιχα, περίπου 80 άτομα. Με τη βοήθεια του υπολογιστή τα παιδιά παρακολούθησαν την ιστορία του Χάρη και της Ζωής που χρειάστηκε να έρθουν σε επαφή με τη νόσο Alzheimer, όταν η γιαγιά τους αρρώστησε. Οι δύο μικροί ήρωες του παραμυθιού, επιθυμώντας να συμμετέχουν στην προσπάθεια της οικογένειας να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα, μπήκαν στη διαδικασία να γνωριστούν με τη νόσο, να την απομυθοποιήσουν και να αντιληφθούν ότι η φροντίδα, η κατανόηση, η υπομονή και η αγάπη είναι τα πιο επιτυχημένα » φάρμακα» αντιμετώπισης μιας ασθένειας που το άκουσμα της και μόνο ηχούσε τρομακτικό. Οι μαθητές στους οποίους απευθύνονταν η δράση αυτή, ανταποκρίθηκαν άμεσα, καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις, ανησυχίες, απορίες και προτάσεις πολύ γεμάτες απ΄αυτή τη μοναδική παιδική φαντασία.
Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται και αποδέχονται τα μηνύματα μέσα από μια αβίαστη και πηγαία διαδικασία που χαρακτηρίζεται από ένα βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης και σοφίας. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο κάθε απόπειρα ευαισθητοποίησης της κοινότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει- και γιατί όχι- να ξεκινάει απ΄τα παιδιά.

– Οργάνωση περιπτέρου προβολής και ενημέρωσης της κοινότητας, για θέματα άνοιας. Το περίπτερο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Νεάπολης στις 21/9 ημέρα Παρασκευή. Διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό της Εταιρείας Alzheimer και συναφών διαταραχών αλλά και το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου Ημέρας Νεάπολης σε περίπου 100 άτομα. Οι επαγγελματίες του Κέντρου Ημέρας Νεάπολης ήταν στη διάθεση των περαστικών, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα άνοιας και να κάνουν γνωστά τα πεδία δράσης της εταιρείας.