Δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης κοινού από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας

Ανάπτυξη περιπτέρων προβολής και ενημέρωσης, στα πλαίσια εβδομάδων ευαισθητοποίησης του κοινού, πραγματοποιήθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας καθιερώθηκε από το 1994 και γιορτάζετε κάθε χρόνο στις 10 Οκτώβρη.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικά σημεία Καρδίτσας του Παλαμά και του Μουζακίου.

Σκοπός ανάπτυξης των περιπτέρων ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα και η συζήτηση με τους πολίτες δίνοντας έμφαση στην Ψυχική Υγεία των ανθρώπων και στην ικανότητα διασφάλισης της, σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει και μας υπενθυμίζει ότι δεν νοείται Υγεία χωρίς Ψυχική Υγεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής υγείας και στα πλαίσια των εβδομάδων Ευαισθητοποίησης του κοινού, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του νομού Καρδίτσας πραγματοποίησε την Δευτέρα 10 Οκτώβρη και Ημερίδα με θέμα « Η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους».

Την Ημερίδα χαιρέτισαν και παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καρδίτσας καθώς και πλήθος κόσμου.

Τα θέματα που αναλύθηκαν από τους Ειδικούς Ψυχικής Υγείας αναφερόταν:

  • Ψυχοκοινωνική Παρέμβαση σε ειδικές ομάδες πληθυσμού στο νομό Καρδίτσας από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας – Η Περίπτωση των Τσιγγάνων
  • Σχολική Φοβία των παιδιών
  • Συναισθηματικές Επιπτώσεις των Μαθησιακών Δυσκολιών
  • Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): αίτια, επιδημιολογία και συμπτώματα- η ΔΕΠΥ μέσα από τα μάτια του παιδιού
  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας: αντιμετώπιση και θεραπεία
  • Ψυχογενής Ανορεξία και Βουλιμία: δυνατότητες ανίχνευσης και έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης