Αυξημένη η ανάγκη για προσφορά τροφής προς τους ηλικιωμένους

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με την μορφή μέτριας ή σοβαρής πείνας, η οποία επηρεάζει άμεσα τόσο την ψυχολογική όσο και την σωματική τους υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γραμμή Ζωής».

Συγκεκριμένα, το 56% των συμμετεχόντων στο επισιτιστικό πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους» της «Γραμμής Ζωής» (στο οποίο συμμετέχουν 300 άποροι ηλικιωμένοι που διαβιούν στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Σαλαμίνας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Μεγαρέων) αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια με σοβαρή ύπαρξη πείνας. Το 27% αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και διαβιεί με εντελώς ακατάλληλες «λύσεις» επιβαρύνοντας έτσι την γενικότερη υγεία τους, και το 17% των συμμετεχόντων παρουσιάζει επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία τους οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε κατάθλιψη και πανικό για το μέλλον τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση εκατοντάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται η Κοινωνική Υπηρεσία της από ηλικιωμένους, οι οποίοι εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα ή λίγο γάλα στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν την ανασφάλεια και τον φόβο που εκ των πραγμάτων συνοδεύει την ηλικία τους.

Το 62% από αυτούς τους ηλικιωμένους (που δεν ανήκουν σε αυτούς που εξυπηρετούνταν από το πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους») δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν σταθερά ποιότητα και επάρκεια στα γεύματά τους, ενώ το 32% έχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό περιορίσει τα βασικά είδη, αλλά και το μέγεθος των μερίδων τους.

Το επισιτιστικό πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους» έδωσε ουσιαστική διέξοδο στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ παράλληλα τους βοήθησε να διατηρήσουν και κάποια ασφαλή διατροφικά πρότυπα και συνήθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθημερινά όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις πρωτογενείς ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την σίτισή τους.

Η «Γραμμή Ζωής» με τη συνδρομή και στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη «Σ. Λάτση», στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης «Είναι καθήκον μας» που υλοποίησε λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση, έθεσε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2012 το επισιτιστικό πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους».

Η Τράπεζα Τροφίμων – Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας ανέλαβε την παραγγελία, συσκευασία και αποθήκευση στις εγκαταστάσεις της των τροφίμων του επισιτιστικού προγράμματος, τα οποία στη συνέχεια διανέμονταν κάθε μήνα από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο της «Γραμμής Ζωής» στις οικίες των δικαιούχων ηλικιωμένων.

Η Κοινωνική Υπηρεσία της «Γραμμής Ζωής» προσέφερε, επίσης, την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη στους ηλικιωμένους. Σήμερα, 21 μήνες μετά, με τη λήξη του προγράμματος, ο απολογισμός είναι θετικός και η πραγματικότητα δείχνει ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί.

Πηγή: health.in.gr