Ψυχοδυναμική ανάλυση και συζήτηση από την «Επανένταξη»

Σε ένα ενδιαφέρον workshop με θέμα «Προσεγγίζοντας ψυχοδυναμικά τον Μαύρο κύκνο» συμμετείχε το Οικοτροφείο «Επανένταξη» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ». Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τη Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College Αθήνας, ξεκίνησε με την προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Μαύρος κύκνος», η οποία λειτούργησε ως μελέτη περίπτωσης μιας ψυχωτικής κοπέλας.

Η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη του Οικοτροφείου «Επανένταξη» και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», Μαρία Σπανού και η ψυχολόγος Αρχοντούλα Μοράκη ανέλαβαν την ψυχοδυναμική ανάλυση της ταινίας, δίνοντας έμφαση στη σχέση της μητέρας με την πρωταγωνίστρια και στο πώς η σχέση αυτή σε συνδυασμό με την απουσία πατρικού προτύπου επηρέασαν την εξέλιξη της νόσου. Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν επίσης σε φαινόμενα που παρατηρούνται κατά την ψύχωση, όπως το φαινόμενο της παραληρηματικής βεβαιότητας, τα ψευδαισθητικά φαινόμενα, η εικόνα του σώματος στην ψύχωση, το στάδιο του καθρέφτη και η πάλη μεταξύ του καλού και του κακού εαυτού-διπλού εαυτού.

To workshop παρακολούθησαν φοιτητές και καθηγητές από την Σχολή Ψυχολογίας του Mediterranean College καθώς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας ενώ ακολούθησε συζήτηση και σχετικές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.