Φινλανδοί επισκέπτες στην “Εστία”

Την προσωπική περιπέτεια ενός 15χρονου από το Ιράν, που ταξίδεψε μόνος του χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθεί στην Ελλάδα άκουσαν στον ξενώνα “Εστία” οι επισκέπτες από τη μακρινή Φινλανδία.

Μια ομάδα εθελοντών από ενορία της Φινλανδικής πόλης Πόρβο βρέθηκαν στην Αθήνα και συνάντησαν τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται στη δομή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Ο Αμίρ ήταν ένας από αυτά τα 20 παιδιά και είχε πολλά να τους διηγηθεί…

Οι Φινλανδοί εθελοντές ενημερώθηκαν για το έργο του ξενώνα “Εστία” από τον οργανισμό Finn Church Aid (FCA), που προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 14 χώρες του κόσμου και συνεργάζεται στενά με την “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” στο εκπαιδευτικό κέντρο “Αποστολή για τα Παιδιά του Κόσμου” μέσα από το οποίο παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Παναγιώτης Μπούρας, υπεύθυνος της δομής, ευχαρίστησε τους Φινλανδούς επισκέπτες για το ενδιαφέρον τους και τους εξήγησε το καθημερινό πρόγραμμα και τις δραστηριότητες των παιδιών στην “Εστία”.  Οι εθελοντές συνομίλησαν και με τους εκπαιδευτές μεταξύ των οποίων την ψυχολόγο Ελένη Λέμη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην ένταξή τους, καθώς και για τη διαδικασία σχετικά με το αίτημα ασύλου που πρέπει να ακολουθήσουν.

“Έμαθα πράγματα που άκουγα για πρώτη φορά. Ο εθελοντισμός είναι για μας σαν ένα σχολείο μέσα από το οποίο μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα. Είναι τόσο σημαντική η προσφορά και το έργο που κάνετε γι΄ αυτά τα παιδιά στον ξενώνα”, τόνισε η κα. Rea Skog.

Ο ξενώνας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων “Εστία”, δυναμικότητας 20 ατόμων, λειτουργεί από το 2011 παρέχοντας υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας σε πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο. Αποσκοπεί στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ως προς την κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Παρέχει δημιουργική απασχόληση, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση με εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Γνωρίστε περισσότερα για τη συνεργασία μας με τον φινλανδικό Οργανισμό FCA στο παρακάτω βίντεο: