Το “Δημήτρειο” και το El Sistema Greece ενώνουν τα παιδιά όλου του κόσμου μέσω της μουσικής

Με μια ξεχωριστή συναυλία και πολλές εκπλήξεις, τα παιδιά του ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΥ ΚΔΑΠ Μοσχάτου της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ”, καλωσόρισαν την Άνοιξη, χαρίζοντας στους καλεσμένους τους  ένα μελωδικό απόγευμα γεμάτο συγκινήσεις.

Η παιδική χορωδία τους και οι δάσκαλοι του El Sistema Greece που διδάσκουν τα δυσκολότερα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας τραγούδησαν και έπαιξαν αγαπημένα μουσικά κομμάτια, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους από κάθε άκρη της γης.

Η παιδική χορωδία άνοιξε την συναυλία, τραγουδώντας και παίζοντας ξυλάκια υπό τη Διεύθυνση της Σοφίας Μάλαμα. Τα 16 μικρά βιολιά, με τον δάσκαλό τους Γιάννη Ισμιρνιόγλου εντυπωσίασαν, παίζοντας ακόμα και απόσπασμα από τη Λίμνη των Κύκνων. Τα παιδιά με τις τρομπέτες και τα βιολοντσέλα έπαιξαν υπέροχα, κάνοντας υπερήφανους τους δασκάλους τους Θεοδόση Σμυρνιό και Μπέσσυ Παπαδοπούλου.

Αυτό το μικρό θαύμα, της διδασκαλίας των δυσκολότερων οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας σε μικρά παιδιά αλλά και της σύμπραξής τους σε ένα μουσικό σύνολο, συντελείται μόλις από τον Οκτώβριο μήνα στο ΔΗΜΗΤΡΕΙΟ ΚΔΑΠ Μοσχάτου, με την εφαρμογή του πρωτοποριακής μεθοδολογίας του El Sistema.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το ξύλινο κουκλοθέατρο και τις χειροποίητες γαντόκουκλες, που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά με τα χεράκια τους. Οι μικροί κουκλοπαίκτες  ήταν και οι άξιοι παρουσιαστές της εκδήλωσης.

Από την γιορτή δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις με το συγκρότημα Rudbeats να παίζουν  για τα παιδιά και τους θεατές, ταμπούρο και ξυλόφωνο. Στο τέλος της συναυλίας, τα παιδιά της χορωδίας και του κουκλοθεάτρου ευχαρίστησαν με μια βαθιά υπόκλιση και πολλά γλυκά χαμόγελα το κοινό, που είχε κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΥ, χαρίζοντας τους το πιο ζεστό και βροντερό χειροκρότημα.

Τα παιδιά του ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΥ, ηλικίας 6 έως 12 ετών, διδάσκονται εβδομαδιαία μαθήματα φωνητικής και μουσικών οργάνων από τους δασκάλους του El Sistema Greece. Το El Sistema, που ιδρύθηκε το 1975 στη Βενεζουέλα από τον εκπαιδευτικό, μουσικό και ακτιβιστή Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2016 με στόχο να συνεχίσει το έργο του δημιουργού του, εμπνέοντας και προετοιμάζοντας όλα τα παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον. Το ΔΗΜΗΤΡΕΙΟ αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυρήνες του El Sistema Greece από την πρώτη στιγμή. Τα παιδιά παρακολουθούν από το καλοκαίρι του 2016 τα μαθήματα και συμμετέχουν σε μεγάλες συναυλίες που διοργανώνει το El Sistema Greece κάθε χρόνο, όπως στο Ηρώδειο, τη Λυρική Σκηνή, στο  Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.