Συμμετοχή του ΚΗ Νεάπολης σε δράσεις για την προστασία του παιδιού

Το Κέντρο Ημέρας Νεάπολης συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου, (πρώην Παιδόπολη Λασιθίου)  και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης (7η Υ.ΠΕ.), με τίτλο «Μέριμνα και  Παιδική Προστασία σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Δρήρος» στην Νεάπολη Λασιθίου, την Παρασκευή  3-2-12 και διήρκεσε από τις 9:00 πμ έως τις 15:00 μ.μ.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν ο Σεβασμώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ο Διοικητής και εκπρόσωποι της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, εκπρόσωποι δομών Ψυχικής Υγείας του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Δήμου Ηρακλείου, εκπρόσωποι του τοπικού τύπου, οι εισηγητές των θεμάτων που αναπτύχθηκαν, απλοί πολίτες της Νεάπολης και Αγίου Νικόλαου αλλά και πολίτες που στηρίζουν εθελοντικά τα παιδιά του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου.

Η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Ημέρας Νεάπολης   κα. Σφακιανάκη Ελένη ανάπτυξε το θέμα «Η Σημασία του εθελοντισμού σε Κέντρα Προστασίας Παιδιών», μια εισήγηση η οποία υπήρξε ξεχωριστής σημασίας όπως τονίστηκε από τους περισσοτέρους παρευρισκόμενους στην ημερίδα αλλά και από τον Σεβασμώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο, καθόσον ο εθελοντισμός αποτελεί μια δραστηριοποίηση των πολιτών, που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα.  Κατά την διάρκεια της εισήγησης τονίστηκε τόσο η σημασία και τα χαρακτηριστικά του εθελοντισμού όσο η σημαντικότητα της εποπτείας και οργάνωσης των εθελοντών, ώστε να αποτελούν ένα σταθερό δίκτυο εξωιδρυματικών προσώπων αναφοράς, για τα προστατευόμενα παιδιά, και υποστήριξης  των λειτουργιών ενός ιδρύματος.

Η ιδέα για την ανάπτυξη του παρόντος θέματος προήλθε από την συνεργασία που πραγματοποιείται από το Κέντρο Ημέρας Νεάπολης και το  Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου, (πρώην Παιδόπολη Λασιθίου).  Εδώ και ένα χρόνο περίπου μια  Κοινωνική  Λειτουργός του  ΚΗΝ, έπειτα από αίτημα του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου, πραγματοποιεί συνταντήσεις με εφήβους καλύπτοντας τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών του ιδρύματος που αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης και αμεσότητας με την κοινωνική  λειτουργό του Κέντρου. Η παρουσία του Κέντρου Ημέρας στο παραπάνω ίδρυμα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.