Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Το «Καρέλλειο» προσέφερε περισσότερα από 180 τεστ μνήμης σε Αθήνα και Πάτρα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Alzheimer, στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, η Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» μαζί με την εταιρεία «ΜΕΓΑ» επισκέφθηκαν περιοχές της Αθήνας και την πόλη της Πάτρας, συνεχίζοντας την πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την άνοια που πραγματοποιούν εδώ και τέσσερα χρόνια.

Το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου» επισκέφτηκε την Στέγη Γερόντων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεράποντος στην περιοχή του Ζωγράφου με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη νόσο του Alzheimer. Η εκστρατεία συνεχίστηκε με επόμενο σταθμό την πόλη της Πάτρας. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας παρέθεσε ενημερωτική ομιλία και δωρεάν τεστ μνήμης σε ανθρώπους άνω των 60 ετών στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας. Ενημερωτικές ομιλίες και δωρεάν τεστ μνήμης  πραγματοποιήθηκαν επίσης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Ιωνία, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού και στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας.

Μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 350 άτομα παρακολούθησαν τις κατά τόπους ενημερωτικές ομιλίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 180 δωρεάν τεστ μνήμης.

Η Διευθύντρια της Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων της  «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», κ. Αικατερίνη Ευθυμιοπούλου, τόνισε στην ομιλία της τις διαστάσεις που έχει πάρει η άνοια τα τελευταία χρόνια, αναφερόμενη σε ένα νέο κρούσμα άνοιας παγκοσμίως κάθε 3 δευτερόλεπτα καθώς και στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. «Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Alzheimer, ενώ οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνονται, οι θάνατοι από τη νόσο του Alzheimer έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ηλικιωμένους πεθαίνει με νόσο του Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας.  Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους αλλά και στους ίδιους», ανέφερε η κ. Ευθυμιοπούλου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», τόνισε τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» να σταθούν πλάι στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια. «Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας γύρω από αυτή τη νόσο θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια και ανακούφιση στους συνανθρώπους μας σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Δήμτσας.

Η συγκεκριμένη δράση, που πραγματοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια με την αμέριστη βοήθεια της εταιρείας «ΜΕΓΑ» και σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Μητροπόλεις, έχει επισκεφτεί περισσότερες από 40 πόλεις και νησιά σε όλη την Ελλάδα.