Η Νίσυρος, τρίτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου της «Αποστολής» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Στη Νίσυρο, ένα ακόμη ακριτικό νησί της Ελλάδας, συνεχίζει για τρίτη ημέρα την επίσκεψή του το κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσας και ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο του νησιού κ. Νίκο Καρακωσταντή, τον π. Στέφανο Καλλιστή, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του νησιού.

Ο π. Στέφανος Καλλιστής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Σπηλιανής, εκπροσωπώντας την τοπική Μητρόπολη, ευχαρίστησε τόσο την Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» όσο και τον Ιατρικό Σύλλογο για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στο απομακρυσμένο νησί της Νισύρου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του νησιού κ. Ν. Καρακωσταντής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 900 κάτοικοι της Νισύρου και ιδιαίτερα στην έλλειψη του ιατροφαρμακευτικού υλικού από το ιατρείο του νησιού, στο οποίο και ξεναγήθηκαν οι κ.κ. Δήμτσας και Πατούλης για να διαπιστώσουν από κοντά τα προβλήματα και τις ελλείψεις.

Τόνισε δε πως πολλές οικογένειες του νησιού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλα ακριτικά νησιά, όπου παρουσιάζεται έλλειψη ακόμη και σε ενέσεις!

«Αυτή η επίσκεψη αποτελεί μία κίνηση καρδιάς από την Αποστολή και τον Ι.Σ.Α. και ένα μήνυμα ελπίδας για το πόσο αποδοτική μπορεί να είναι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας» επισήμανε ο κ. Καρακωνσταντής, υπογραμμίζοντας πως αυτή η επίσκεψη τους δίνει πολύ θάρρος αφού αποδεικνύεται πως υπάρχουν κάποιοι που τους σκέφτονται και δεν είναι ένα κομμάτι μιας ξεχασμένης Ελλάδας.

Ο κ. Κ. Δήμτσας επισήμανε πως η επίσκεψη της «Αποστολής» και του Ι.Σ.Α. «αποτελεί όχι μία συμβολική, αλλά μία ουσιαστική κίνηση». «Θέλουμε», πρόσθεσε, «να βρισκόμαστε κοντά σε όσους έχουν την ανάγκη μας, όχι μόνο για μία φορά, αλλά τακτικά και με συνέπεια. Και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τις τοπικές Μητροπόλεις και την τοπική Αυτοδιοίκηση», σημείωσε, υπενθυμίζοντας την εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να μην μείνει κανένας χωρίς φαγητό, φάρμακα και γιατρό.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πατούλης ανέφερε πως ο Ι.Σ.Α. και η «Αποστολή» θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στις ακριτικές περιοχές στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, δημιουργείται ήδη ένα επιτελείο ιατρών. Τόνισε, τέλος, πως πολύ σύντομα «θα μπει επιτέλους σε λειτουργία το ακτινολογικό κέντρο της Νισύρου που υπάρχει μεν στο νησί, αλλά δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης ειδικευμένου ιατρού».

Η περιοδεία του κλιμακίου της «Αποστολής» και του Ι.Σ.Α. στις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας συνεχίζεται αύριο με την επίσκεψή τους στο Καστελλόριζο.