Δωρεάν εμβολιασμοί σε ανασφάλιστα παιδιά από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

«ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ»

8 στα 10 που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής δεν έχουν εμβολιαστεί

Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά  που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι. 8 στα 10 που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής προσέρχονται για δωρεάν  εμβολιασμό.

Το πρόβλημα αποτελεί βόμβα για τη Δημόσια υγεία καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιστρέψουν  σοβαρές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η διεφθερίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα Β.

Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από 20 Αυγούστου 2012. Σε πέντε σημεία της Αθήνας – στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα τέσσερα παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου, θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους εμβολιαστικούς σταθμούς.

Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 20 Αυγούστου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος. στο τηλέφωνο 2103847374

Οι γονείς θα μπορούν να προσκομίζουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους από τις 20 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2012, να καταγράφονται στις εμβολιαστικές λίστες. Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα τους δοθούν στους ανωτέρω σταθμούς, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου στους κατόπιν ραντεβού. Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο «catch up» στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε « Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο 223 γιατρών μελών του ΙΣΑ στην υπηρεσία ανασφάλιστων άρρωστων συμπολιτών μας που μας χρειάζονται. 87 εθελοντές γιατροί πλαισιώνουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου, ενώ είναι πολλοί οι συνάδελφοι που παρέχουν δωρεάν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις σε όσους ασθενείς τις χρειάζονται.

Το Ιατρείο που στη διοικητική του στήριξη έχει 32 εθελοντές επιστήμονες και εθελοντές από την Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», ξεκίνησε τη λειτουργία του ως πρότυπη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σήμερα, έξι μήνες μετά, έχει εξελιχθεί σε Σταθμό εξειδικευμένης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία φαίνεται ότι έχει πέσει σημαντικά. Ξαναβλέπουμε ασθένειες που στον 21ο αιώνα είχαν εκλείψει. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι γονείς που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αδυνατούν να αγοράσουν τα εμβόλια που συνιστούν το βασικό εμβολιασμό με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα σε όλα τα λοιμώδη παιδικά νοσήματα. Αυτό είναι μία μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία για την οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία πριν να είναι αργά»

Από την πλευρά του ο  Γενικός  Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κωστής  Δήμτσας, ανέφερε ότι: «Εδώ και καιρό ο Αρχιεπίσκοπος με την «Αποστολή», έχουμε διαπιστώσει τον κίνδυνο που υπάρχει στα παιδιά οικογενειών με ανασφάλιστους γονείς. Είμαστε αποδέκτες καθημερινά της αγωνίας των γονιών που ζητούν τη βοήθεια μας καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσουν ούτε τον απαραίτητο κύκλο εμβολίων τους. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της υγείας είναι τουλάχιστον δύσκολη ή και επικίνδυνη. Η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανοίγουν την αγκαλιά τους στα παιδιά δίνοντας ένα φιλί προστασίας στη νέα γενιά της Ελλάδας μας. Η Αρχιεπισκοπή με τον ΙΣΑ θα βρεθούν δίπλα στο κάθε παιδί».

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Χιλιάδες Ανασφάλιστοι ασθενείς βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του. Από την έναρξη της  λειτουργίας του Ιατρείου την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει τις  υπηρεσίες  του σε περισσότερα από 3.500 άτομα εκ των οποίων το 74%  ήταν Έλληνες .

Το 44% ήταν πρώην ασφαλισμένοι  του ΟΑΕΕ που είχαν  κάποια μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία έκλεισε και στη συνέχεια έμειναν  ανασφάλιστοι αφενός λόγω των οφειλών στο Ταμείο τους, αφετέρου λόγω των οφειλών στην εφορία.

Πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού η έκδοση Βιβλιάριου Απορίας απαιτεί την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία και την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.

Ακόμη, αρκετοί από τους προσερχόμενους, είναι άστεγοι που διαμένουν σε  κάποιο εξωτερικό χώρο  ή εγκαταλειμμένο  σπίτι. 46% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν απολυθεί μέσα στην τελευταία τριετία και λόγω της παρατεταμένης ανεργίας, δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας ήταν ο καρκίνος, η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες είναι οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την στήριξη των  ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την  οικονομική κρίση.

 Ειδικότερα το Ιατρείο προσέφερε τις  υπηρεσίες τους σε 1161 παιδιά. Το 84% αυτών προσήλθε για  δωρεάν  εμβολιασμό.

Στο πλαίσιο λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του ΣΦΕΕ, πλήθους φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείο, καλύψαμε  την φαρμακευτική αγωγή στο 84 % των ασθενών που είχαν ανάγκη.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ και τη με τη στήριξη 23 δημάρχων της Αττικής δράση συγκεντρώνουμε χιλιάδες φάρμακα σε πλατείες για την κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων πολιτών στα πλαίσια της δράσης «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγείας» κάθε Σάββατο, όλο το καλοκαίρι.

 

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ

– Το Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε 14 ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας

– Παραρτήματα Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε ακριτικό Νότο και Βορρά: Καστελόριζο Μεγίστης και Κυπρίνος Ορεστιάδας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  στο πλαίσιο λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, οι δύο φορείς πραγματοποίησαν ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας: από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το Καστελόριζο, την απομακρυσμένη Γαύδο, την ακριτική ζώνη Χάλκης, Νισύρου, Σύμης, Κάσου, Καρπάθου, Ανάφης, Λειψών, Αρκιών, Αγαθονησίου, ως τα Λάβαρα του Σουφλίου,  τους Μεταξάδες του Διδυμότειχου και τον Κυπρίνο της Ορεστιάδας. Στόχος του Οδοιπορικού Υγείας ήταν η στήριξη των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών, η διανομή φαρμακευτικού υλικού και αναλωσίμων μέσα από τις κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών και τα Αγροτικά Ιατρεία και η παράλληλη καταγραφή  των προβλημάτων και των υγειονομικών αναγκών των κατά τόπους περιοχών.

Μέσα από το Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, που ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του και αναμένεται να συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2012, αγκαλιάζουμε τους ακρίτες της άγονης Ελλάδας, υιοθετούμε τα προβλήματα τους, και βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε: εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούμε τα προβλήματα τους μα και τις προσδοκίες τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και οικοδομούμε μία γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.

Στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το ακριτικό Καστελόριζο  εγκαινιάζει στις 17 Αυγούστου 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος Β το Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Δήμο Μεγίστης.  Στόχος της ίδρυσης Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής είναι ο εφοδιασμός των κατοίκων του Καστελόριζου σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα, η καταγραφή των υγειονομικών  τους ελλείψεων και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας με έμψυχο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Επόμενος στόχος είναι η ίδρυση παραρτήματος και στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, στον ορεινό Κυπρίνο της Ορεστιάδας.

Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί  που το κράτος δε μπορεί. Ενωμένοι, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται.

Μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε πριν 6 μήνες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, χαράζουν έναν δρόμο που στοχεύει στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό, μια προσπάθεια από πολλούς για πολλούς, με γνώμονα την αγάπη για το συνάνθρωπο που μας χρειάζεται.