Δωρεάν Τεστ Μνήμης από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ»

Το επιστημονικό προσωπικό της  Κινητής Μονάδας  Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας  του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Προαστίου του Δήμου Παλαμά και του Κέντρου Υγείας Παλαμά, στα πλαίσια «Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Κοινού για την Άνοια», πραγματοποίησε  στο Περιφερειακό Ιατρείο του Προαστίου Καρδίτσας  δωρεάν  Τεστ Μνήμης.

Συγκεκριμένα οι Αναγνωστοπούλου Όλγα και Στάμου Ειρήνη, Ψυχολόγοι της Κινητής Μονάδας Καρδίτσας, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης,  προφύλαξης και ανίχνευσης περιστατικών στους  κατοίκους του Προαστίου, πραγματοποίησαν δωρεάν Τεστ Μνήμης.

Στις μέρες μας παρατηρείται μια χωρίς προηγούμενο αύξηση του αριθμού των ανθρώπων τρίτης ηλικίας. Στις αναπτυγμένες χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια – με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ – ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται αλματωδώς. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 έως 160.000 ασθενείς, ενώ στην Ευρώπη οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας υπολογίζονται σε 6 έως 7,3 εκατομμύρια, με τον αριθμό τους να εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 έτη. Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι σχετικά σπάνια σε μικρότερες ηλικίες. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι σποραδική δηλαδή δεν έχει κληρονομική συνιστώσα. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή της περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο τους ασθενείς και τέλος την εκπαίδευση και τη στήριξη των φροντιστών και των οικογενειών τους, καθώς το μεγάλο βάρος της φροντίδας πέφτει σ αυτούς.

Να υπενθυμίσουμε πως στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, που βρίσκεται στη Τρικάλων 183, μπορείτε καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 9:00 το πρωί  με 5:00 το απόγευμα να προγραμματίσετε το ραντεβού σας στο τηλέφωνο 24410-22310 και να κάνετε Τεστ Μνήμης ΔΩΡΕΑΝ.