Δράσεις ευαισθητοποίησης για την ψυχική νόσο από την «Επανένταξη»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την ψυχική νόσο που πραγματοποίησε το Οικοτροφείο «Επανένταξη» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».

Σε συνεργασία με τη  Σχολή Ψυχολογίας του Μεσογειακού Κολλεγίου Αθήνας και με τη Σχολή Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθήνας,  η «Επανένταξη» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις στις οποίες ειδικοί ομιλητές ανέλυσαν ζητήματα σχετικά με την ψυχική νόσο.

Η κα Μαρία Σπανού, κοινωνική λειτουργός, κοινωνιολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Οικοτροφείου «Επανένταξη»  και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στη ψυχική νόσο. Μίλησε για το φόβο της τρέλας, που μαζί με το φόβο του θανάτου, αποτελούν τους αρχετυπικούς φόβους του ανθρώπου. Και οι δύο αυτοί φόβοι συνδέονται με το στοιχείο της απώλειας, φόβο για την απώλεια της λογικής στη μία περίπτωση και φόβο για την απώλεια της ζωής στην άλλη.

Η κα. Ιωάννα Γιαννή, ψυχολόγος, κατέρριψε τους μύθους γύρω από τις ψυχιατρικές διαταραχές και συγκεκριμένα τη σχιζοφρένεια, ενώ παράλληλα, παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το στίγμα που φέρει η ψυχική νόσος. Στη συνέχεια, προλόγισε την ιταλική ταινία που ακολούθησε και αναφερόταν στο νόμο Basaglia (Νόμος 180).

Ο συγκεκριμένος νόμος αποτέλεσε μια επαναστατική κίνηση από-ασυλοποίησης και δημιουργίας θεραπευτικών κοινοτήτων με στόχο την επανένταξη των ψυχικά ασθενών.

Μετά την προβολή της ταινίας το λόγο πήρε ο Δρ. Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ο οποίος στην πρώτη εκδήλωση με το Μεσογειακό Κολλέγιο μίλησε για την εφηβεία, παρουσιάζοντας τα συνήθη προβλήματα αυτής της ηλικιακής ομάδας, αλλά και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Ο Δρ. Γιωτάκος αναφέρθηκε στη συμβολή των συναισθημάτων στη ψυχική λειτουργία, εστιάζοντας στη νευροφυσιολογία των παθολογικών συναισθημάτων, όπως είναι ο φόβος και το άγχος. Επιπλέον, εστίασε στην ψύχωση που παρουσιάζεται στους εφήβους και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά και την αυτοκτονικότητα ανά τον πληθυσμό, παραθέτοντας τους τρόπους πρόληψης. Τέλος, αναφέρθηκε στην αιτιογένεση της σχιζοφρένειας, στο κόστος για την ανθρωπότητα και στάθηκε στο αντίτιμό της, δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα του σχιζοφρενούς.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ερωτήσεις από το κοινό.