Βιωματικό εργαστήρι με θέμα την ισότητα των φύλων από το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Νεάπολης στο Γυμνάσιο Νεάπολης

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Νεάπολης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έπειτα από κάλεσμα της Διεύθυνσης του Γυμνασίου Νεάπολης, πραγματοποίησε θεματικό εργαστήρι με θέμα την Ισότητα των φύλων. Το εργαστήρι εντάχθηκε στη θεματική εβδομάδα, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με φετινό τίτλο «έμφυλες ταυτότητες». Συγκεκριμένα, η παραπάνω δράση υλοποιήθηκε στα τρία τμήματα της Α’ Γυμνασίου την Δευτέρα 26 Μαρτίου και την Παρασκευή 30 Μαρτίου από τις Κοινωνικούς Λειτουργούς του Κέντρου, κυρίες Μ. Γαρεφαλάκη και Κ. Πλουμάκη.  Στη δράση έλαβαν μέρος 75 παιδιά της Α’ Γυμνασίου, η συμμετοχή των οποίων υπήρξε καθοριστική, καθώς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έθεσαν ερωτήματα σε σχέση με τον ρόλο των δυο φύλων στη σύγχρονη κοινωνία.

Κύριος στόχος του βιωματικού εργαστηρίου ήταν να εντοπιστούν τα βασικά στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν την ανδρική και τη γυναικεία ταυτότητα στις σύγχρονες κοινω­νίες. Παράλληλα, τονίστηκε ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι λεγόμενες κυρίαρχες ταυτότητες και οι σκοποί που αυτές εξυπηρετούν. Τα παιδιά ήταν σε θέση να κατανοήσουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μεγαλώνουν και τις πα­ραμέτρους που τα επηρεάζουν στη διαμόρφωση της προσωπικής τους ταυτότητας.

Έγινε εκτενής λόγος για τις «λεγόμενες διευρυμένες και πολλαπλές ταυτότητες» και την ανάγκη αλλαγής και προσαρμοστικότητας και των δύο φύλων, έτσι ώστε οι μεταξύ τους σχέσεις να γίνουν όσο το δυνατό πιο αρμονικές και ισότιμες. Τέλος, υπογραμμίστηκε η ιδιαίτερη σημασία του σώματος και του ελέγχου που ασκείται πάνω σε αυτό κατά τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ατόμου και συζητήθηκαν οι τάσεις της σύγχρονης εποχής.

Κάθε κοινωνία καθορίζει τα δικά της ξεκάθαρα πρότυπα για τους φυλετικούς ρόλους ενός άνδρα και μιας γυναίκας, τα οποία προσδιορίζουν πώς αναμένεται να συμπεριφερθεί κανείς σε συγκεκριμένες συνθήκες ανάλογα πάντα με το φύλο του. Τα πρότυπα αυτά αντικατοπτρίζουν τα στερεότυπα με τα οποία κατηγοριοποιούμε και αντιδρούμε σε ανθρώπους διαφορετικού φύλου.