Από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής στον ναό του Ποσειδώνα

Παιδιά-πρόσφυγες που ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα, χωρίς τις οικογένειές τους, μέχρι να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα έκαναν την περασμένη Δευτέρα 23 Απριλίου ένα διαφορετικό ταξίδι στην ελληνική ιστορία και τον πολισμό.

Από την «Εστία», τη δομή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» όπου φιλοξενούνται, βρέθηκαν για πρώτη φορά στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ξεναγήθηκαν στο Πολιτιστικό Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του Πάρκου, κος Ασημάκης Χαδουμέλλης, ο οποίος τους διηγήθηκε την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου, της εξόρυξης και της επεξεργασίας των μεταλλευμάτων και για τη σχέση του ορυκτού πλούτου με την ευρύτερη περιοχή και τους ανθρώπους της.

Καθόλη τη διάρκεια των ξεναγήσεων τα παιδιά, ηλικίας 13-18 ετων, ζητούσαν γεμάτα ενθουσιασμό να μάθουν περισσότερα για τα όσα έβλεπαν γύρω τους.

Τα παιδιά ως ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες έχουν μπει σε διαδικασία αίτησης για τη χορήγηση ασύλου. Στην «Εστία», όπου φιλοξενούνται, τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και μαθήματα ελληνικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.